Продадоха на търг "Дамата с ветрилото" на Густав Климт на рекордна стойност


Продадоха на търг "Дамата с ветрилото" на Густав Климт на рекордна стойност
Снимка: Getty Images

5024

Последният портрет, нарисуван от художника Густав Климт преди смъртта му, беше продаден за 85,3 млн. британски лири (108,4 млн. долара) на търг в Лондон, предадоха световни медии, цитирани от БТА.

От аукционна къща Sotheby's заявиха, че продажбата на „Дама с ветрило“ (Dame mit Fächer) е нов рекорд за Климт, а картината – най-ценното произведение на изкуството, продадено на търг в Европа.

Хелена Нюман, аукционен посредник и председателка на Sotheby's Europe, заяви, че творбата е доказателство за художествения гений на Климт и завладява въображението на всеки, който я види.

От аукционната къща обявиха, че след 10-минутно наддаване между четирима почитатели на изкуството произведението е отишло при колекционер от Хонконг.

През 2010 г. аукционната къща продаде в Лондон бронзовата скулптура на швейцарския художник Алберто Джакомети „Ходещ човек I“ (L'homme Qui Marche I) за 65 млн. британски лири.

Австрийският художник Климт, известен най-вече с картината си „Целувката“ (Der Kuss), умира внезапно през 1918 г. на 55-годишна възраст.

 

Климт започва работа по „Дама с ветрило“ през 1917 г. По това време е сред най-известните портретисти в Европа и получава поръчки на цени, далеч над тези на колегите си художници.

Малко след смъртта на художника картината става собственост на виенския индустриалец Ервин Бьолер, близък приятел и покровител както на Климт, така и на колегата му Егон Шиле.

За последен път картината е продадена от Sotheby's в Ню Йорк през 1994 г. за 7,8 млн. британски лири – рекорд за произведение на Климт по онова време. Миналата година творбата му „Брезова гора“ беше продадена от Christie's за 81,6 млн. британски лири.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя е най-скъпата картина в Европа и колко струва?

На търг: Ален Делон продаде арт колекцията си за внушителна сума

Продадоха картина на Пикасо за 103 милиона долара

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички