Продадоха порцеланова купичка за 25 млн. долара


Продадоха порцеланова купичка за 25 млн. долара
Снимка: Sotheby's

7466

Деликатна порцеланова купа с диаметър малко под 12 сантиметра бе продадена за над 25 млн. долара в края на миналата седмица в Хонконг.

Описана от аукционната къща Sotheby’s като „изключително важна”, антиката произлиза от рядка група керамични изделия, украсена в имперската работилница в Пекин през 18 век, предава CNN.

Купичката е създадена по времето на император Йонгженг (Yongzheng), който управлява Китай от 1722 година до 1735 година (въпреки, че се предполага, че украсата е била изрисувана малко след смъртта му).

Продадена за 198.2 млн. хонконгски долара (25.3 млн. долара), купата изобразява две лястовици, цъфтящо кайсиево дърво и върба. Дизайнът включва и откъс от поема.

„Изделия, рисувани с толкова оскъдни и изтънчени природни мотиви, както се виждат тук, „увити“ около съда като разгънат ръчен свитък, са правени в Пекин само за много кратък период от време“, пише експертът по керамика Реджина Крал в каталога към купата, добавяйки, че повечето от останалите примери сега се съхраняват в Дворцовия музей в Тайван.

Умопомрачително: Продадоха ретро модел на Mercedes-Benz за 142 милиона долара

Някога част от чифт купички, артикулът е записан за първи път в колекция, събрана от базирания в Шанхай корабен търговец капитан Чарлз Осуалд Лидел в края на 19 век. Двете купи са разделени през 1929 г., когато всяка от тях е продадена за 150 британски лири (което възлиза на малко над 7 600 паунда или 9 400 долара в наши дни). "Близнакът" на купата сега се съхранява в Британския музей в Лондон, посочват от Sotheby's.

Продадоха за огромна сума най-ценната българска монета

Купата, който беше продаден в събота междувременно е премина през редица собственици през десетилетията, включително през американската социалистка Барбара Хътън.

Снимка: Sotheby's

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички