Радиоактивни изотопи ще спират бракониерството на носорози


Радиоактивни изотопи ще спират бракониерството на носорози
Снимка: Getty Images/Guliver

4303

Ядрени корпорации и университети от различни страни ще борят бракониерството чрез радиоактивни изотопи, пише world-nuclear-news.org. В ЮАР започна международен проект, който ще използва атомните технологии за спасяване на носорозите.

В рамките на проекта ще бъдат поставени безвредни количества радиоактивни изотопи в роговете на носорози, с което стават проследяеми и като откраднати. Целта е търсенето им за черния пазар да намалее и да се улесни проследяването.

Предвижда се над 10 000 устройства, които откриват радиация, да бъдат поставени на различни места по целия свят и експертите са убедени, че чрез този проект транспортирането на роговете на животните ще стане изключително трудно, а вероятността за идентифициране и арест на бракониерите значително ще се увеличи.

Първата фаза от проекта започна в средата на май, като малки безвредни количества от стабилни изотопи са поставени в роговете на два носорога. Единият е на име Игор, кръстен на ядрения физик Курчатов, а другият се казва Денвър – на столицата на щата Колорадо. Игор и Денвър ще бъдат следени следващите три месеца, за да бъде проучено как ще реагират животните.

Rhisotope Project (от rhino-носорог и isotope - изотоп) е иницииран от Университета Витватерсранд със съдействието на руската корпорация „Росатом“, американския Университет на щата Колорадо, Австралийската организация за ядрена наука и технологии и Корпорацията за ядрена енергия на Южна Африка. 

349 носорога са били обект на бракониерство заради техните рогове в Южна Африка през 2020 г. Търговията с рогове на носорози е забранена в целия свят, но незаконните продажби продължават.

С цена от 50 000 долара за килограм, рогът на тези животни е една е от най-ценните стоки на черния пазар. 9600 носорога са били убити от бракониери от 2010 до 2019 г.

Ако не се предприемат мерки, носорозите могат да изчезнат след по-малко от 10 години.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички