Роботи създават потомство (Видео)


Роботи създават потомство (Видео)
Снимка: iStock/Guliver

3793

Какво ще стане, ако роботите могат да еволюират? Именно този въпрос си задали учени от Амстердам и създали радикален проект, чиято цел е производството на по-умни и модерни роботи с помощта на процес, напомнящ полово размножаване.

В проекта „Рободете“ учените от Амстердамския свободен университет са намерили начин да научат роботите да правят „секс“ и да предават ДНК на своите потомци. По такъв начин машините могат да "развиват своите тела чрез еволюция", за да имат следващите поколения роботи повече физически и поведенчески възможности, съобщава Actualno.com.

В продължителна перспектива такива роботи според замисъла на създателите им могат да бъдат годни за използване в неизвестна околна среда, например в дълбоководни шахти и дори на други планети, например при колонизирането на Марс.

В рамките на проекта роботите живеят, работят и се възпроизвеждат на "арената", където им се предоставя възможност да си избират партньор за чифтосване. Те се учат чрез мотивация. Учените ги мотивират да вървят към червената светлина, където роботите могат да се срещнат, да общуват и дори да се "съвкупяват". При срещата те се оценяват взаимно и ако вземат решение да се размножават, то изпращат своите геноми по Wi-Fi. Механизмът на половото размножаване създава геном на потомъка, като на случаен принцип комбинира родителските признаци, включвайки софт (тоест в дадения случай мозък) и хард (самото тяло на робота). След това кодът се изпраща на 3D принтер, където се печатат новите части.

"С еволюционни техники развиваме невромрежи на роботите - обяснява Жаклин Хайнеман, един от разработчиците на проекта. - Тези невронни мрежи отговарят за тяхното поведение."

В лабораторията има и "родилен дом", и "детска градина" за рободецата, където след раждането преминава обучителен процес. Изследователите говорят, че проектът им ознаменува нова степен в развитието на робототехниката, при която машините могат да действат и да се размножават автономно.

Разбира се, именно от този процес се страхуват икономическите аналитици, когато предричат масова безработица поради роботизацията. Други повече се притесняват от това, че изкуственият интелект може да ни завладее.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички