Ръководство при избор на алуминиеви рампи за товарене


Ръководство при избор на алуминиеви рампи за товарене
Снимка: Expert.bg

3455

Рампите може и да изглеждат просто оборудване, но са изключително полезни и трудно заменими. Една алуминиева рампа Koledzhikov ще направи възможно и по-лесно товаренето на селскостопанска техника, моторни превозни средства, градинска и строителна техника, както и други товари. Как обаче да изберете подходящата алуминиева рампа за товарене, когато не сте имали опит в използването й? На първо място, трябва да се вземат предвид няколко ключови нейни характеристики. Така ще сте сигурни, че товаренето ще бъде безопасно и ефективно.

Колко килограма може да издържи една алуминиева рампа?

Капацитетът на теглото е от огромно значение. Първото и най-важно нещо, което трябва да вземете предвид при избора на алуминиеви рампи за товарене, е тяхната товароподемност. Върху рампите за товарене на превозни средства лесно може да се намери информация за капацитета на теглото на всяка единична ос или релса. За да разберете дали вашият товар попада в този праг, трябва да измерите теглото или да потърсите информация. Например, ако трябва да натоварите косачка, но не сте убедени, колко точно тежи, най-добре намерете сервизната книжка и проверете.

В случай че качите на алуминиевата рампа товар или техника над възможностите й, възможно е тя да се огъне или усуче. Разбира се, това може да предизвика инциденти, които да имат тежки последствия или пък да костват сериозни щети за стотици левове. Заради това най-оптималният вариант е винаги да действате разумно, когато става въпрос за работа с тежки товари. Потърсете качествени алуминиеви рампи и преценявайте добре тежестта.

Важна ли е ширината на алуминиевата рампа?

Широчината на алуминиевите рампи е определяща за процеса на товарене.  Измерете например широчината на гумите на автомобила си от край до край (в сантиметри) и се уверете, че рампите, които купувате, са достатъчно широки, за да останат допълнителни няколко сантиметра от двете страни. Това ще ви даде сигурност и комфорт по време на работа.  

Важна ли е дължината на рампата?

Товароподемността на рампата е важен, само когато сте избрали подходящата дължина. Във физиката теглото и дължината често си взаимодействат, за да се подсигури стабилност. За да успеете да товарите безопасно тежки предмети, трябва да си осигурите дълга рампа. Най-често ще попаднете на модели, които са 2-3 метра.

Каква трябва да е повърхността на рампата?

Най-важното от всичко е повърхността на рампата да осигурява сцепление. В противен случай товарът може да се хлъзне и да падне. Гладката повърхност ще създаде приплъзване, дори и при нисък наклон. Много трябва да се внимава, ако алуминиевата рампа е мокра или пък товарът, който ще минава през нея, е мокър. Освен това не трябва да има разлято моторно масло или пък друг вид мазнина, които да нарушат сцеплението.

Предназначени за мокро време са алуминиевите рампи с перфорираните щанцови плочи. Те осигуряват оптимално сцепление, благодарение на шахматното вграждане на назъбени отвори в повърхността на рампата.

Напречните щанги могат да причинят странично приплъзване и въртене на колела при мокри условия, докато щанцовите плочи позволяват на гумата да захване рампата на всеки етап от придвижването по наклона. Освен това някои алуминиеви рампи са снабдени с гумени уплътнения.

Наличието на правилната рампа не е достатъчно за безопасно товарене - самата алуминиева рампа трябва да е поставена стабилно, което означава да има връзка със самото ремарке или бус. Уверете се, че сте постигнали баланс, като стъпите върху тях. Не бива да долавяте заклащане или друг признак на нестабилност.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички