С този начин на мислене ще сбъднете мечтите си


С този начин на мислене ще сбъднете мечтите си
Снимка: iStock/Guliver

7487

Често се говори, че някои хора са мечтатели, а други са реалисти. Но милиардерът и инвеститор в хедж фондове Рей Делио вярва, че се нуждаете и от двете качества, за да успеете.

Според Делио всички мечтатели се нуждаят от здравословна доза реализъм, който им помага да постигнат мечтите си.

"Това, че сте хипер реалисти, ще ви помогне да изберете разумно мечтите си и след това да ги постигнете", пише милиардерът в публикация във Facebook.

Делио е основателят на най-големия хедж фонд в света, Bridgewater Associates, който управлява активи за близо 160 млрд. долара, припомня CNBC.

Милиардерът изтъква значението на баланса между реализма и идеализма – да преследвате мечтите си, като същевременно подхождате възможно най-реалистично относно най-добрите начини за постигането им.

"Разбирането, приемането и работата с реалността е едновременно практично и красиво. Превърнах се в толкова голям хипер реалист, че се научих да оценявам красотата на всички реалности, дори и суровите и започнах да презирам непрактичния идеализъм", казва Делио.

Под "непрактичен идеализъм" той има предвид начина на мислене, присъщ най-вече на мечтатели, които или никога не се придържат и не преследват възвишените си идеали, или го правят по непрактичен и нереалистичен начин. Един непрактичен идеалист може да прекарва повече време, мечтаейки за успех, вместо да работи за постигане на целите си.

Делио не е против самото мечтаене. "Не ме разбирайте погрешно: Вярвам в осъществяването на мечти. За мен няма нищо по-хубаво в живота от това. Стремежът към мечти е това, което дава вкуса на живота", твърди той.

"Моето мнение е, че хората, които създават страхотни неща, не са бездействащи мечтатели: в действителност те са много здраво стъпили на земята", отбелязва милиардерът.

Научна статия твърди, че мечтаенето за успех е по-ефективно, когато човек си представя и реалистичните пречки, с които ще се сблъска по пътя към мечтите си. "Успешното преследване на целта изисква да се разбере кои желания са желани и осъществими и от кои да се откажете", пише в статията бившият университетски преподавател проф. Шахрам Хешмат.

Публикацията на Делио е част от поредицата "Принципи", които редовно публикува в социалните медии, много от които произтичат от книгата му от 2017 г. "Принципи: живот и работа", в която милиардерът споделя своите виждания за лидерство и успех.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички