Шоколадът ще изчезне през 2050 г.


Шоколадът ще изчезне през 2050 г.
Снимка: iStock/Guliver

7818

Лоши новини за любителите на шоколад - според изследване на учените от National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) какаовите растения ще изчезнат през 2050 г. заради промените в климата.

По-голямата част от световния шоколад идва от Западна Африка – какаовите растения процъфтяват в тропическите гори на региона.

Но през следващите 40 години покачващите се температури на Земята ще накарат какаовите стопанства да се катерят нагоре в планините, към райони, неподходящи за отглеждане или вече запазени територии за диви животни.

Калифорнийският университет обаче използва технологията CRISPR за модифициране на ДНК на растенията от какао, съобщава The Independent.

Учените се надяват генетично модифицираните растения да могат да оцелеят при покачващите се температури, като така няма да се налага стопанствата да бъдат местени на по-големи височини.

Докладът на NOAA посочва още, че изменението на климата няма да засегне сегашното поколение какаови растения, а следващото, което означава, че "има време за адаптация".

Но перспективите все още изглеждат крайно опасни: NOAA предупреждава, че 89.5% от земята, на която се отглежда какао днес, няма да бъде подходяща за тази цел до 2050 г.

Агенцията посочва, че фермерите трябва да се съсредоточат върху специфични видове какаови семена, които са устойчиви на суша.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички