Столетница се ваксинира със Спутник V и дава съвети за дълголетие


Столетница се ваксинира със Спутник V и дава съвети за дълголетие
Снимка: Getty Images/Guliver

3959

За Елена Пизани „здравето е важно, но смелостта и отношението са от съществено значение“. Става въпрос за 100-годишната баба, която се ваксинира срещу коронавирус и реши да го отпразнува с фернет (популярен коктейл в Аржентина на базата на билков ликьор, вермут и сода –  една от най-консумираните напитки в Кордова, аржентинската провинция, където живее, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС.

На 3 юни Елена навърши 100 години, а на 10 март, получи първата доза от ваксината Спутник V в конгресния център на бригаден генерал Хуан Баутиста Бустос. Бабата увери, че за да се достигне тази възраст е от ключово значение да се пие фернет всеки ден, въпреки че тя прави това за храносмилателни цели и никога не злоупотребява. 

Нейната история обиколи света, не само защото е най-възрастният човек, ваксиниран с руската ваксина, но и заради вкуса й към горчивия италиански коктейл. 

Дори официалният акаунт на Спутник V сподели новината и чрез Twitter покани своите последователи да се запознаят с бабата: „Елена от Кордова, Аржентина, е на 100 години! Няколко пъти прабаба, Елена казва, че рецептата за нейното дълголетие е „гледайте напред, работете и отпийте глътка Фернет с „Кока- кола“. 

Юбилейният й, стотен рожден ден се пада в най-тежкия етап от карантината и тя не е могла да го отпразнува с роднините си. Нито била в състояние да получи медицинско лечение, което да й позволи да ходи отново. Но ваксината подновява надеждите на Елена да навърши още една година и да успее да се събере с трите си деца, 7 внуци, 14 пра-внуци и 6 пра-пра-внуци. 

Точно една от нейните внучки е тази, която я е завела да бъде ваксинирана и тя ще го направи отново на 20 април, за да може да получи втората доза от ваксината. 

Според нейни близки, преди 4 месеца тя е потърсила медицинска помощ, която й помага да прави нова стъпка всеки ден. 

Винаги в добро настроение, Елена споделя поразителната си тайна за поддържане на добро здраве и преодоляване на несгоди: „гледайте напред, работете с удоволствие и се разбирайте с хората“.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички