Свободната професия - начин на употреба


Свободната професия - начин на употреба
Снимка: iStock

976

В днешния бързо развиващ се свят концепцията за „свободни професии“ придоби значителна популярност като метод на работа. Да си “фрийлансър” е мечтана професия за много млади хора, защото дава свобода, гъвкавост и възможност да определяш сам работното време и приходите си.

В тази статия ще разкажем накратко какво точно е “свободна професия”, какви са предимствата и предизвикателствата пред хора, които не са на трудов договор, с какви финансови условности се сблъскват. За последното се консултирахме с Easy Credit, които дадоха също интересни насоки по темата с финансирането на нови или развиващи се проекти.

Какво е “свободна професия”

Становището на НАП по темата е следното:

По смисъла на § 1, т. 29 от допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ, „Лица, упражняващи свободна професия“ са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; и други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

  • осъществяват за своя сметка професионална дейност; и
  • не са регистрирани като еднолични търговци; и
  • се самоосигуряват

Както виждате, списъкът е дълъг и включва почти всички професии, свързани с интелектуален труд, при които изпълнението на трудовите задължения не е свързано с фиксирано работно място като например производествен цех.

Всеки, който има желание [MZ3] , [MZ4] би могъл да приеме предизвикателството на свободната професия, да се регистрира по надлежния ред и да започне да развива дейност.

Предимства за хората със свободни професии

Най-големият плюс е свободата на взимане на решения и разпределяне на времето. Хората със свободни професии виждат непосредствено отражение в банковата си сметка на усилията, които полагат в работата. Колкото по-добър си в това, което правиш, толкова повече клиенти и съответно - постъпления получаваш.

Друг плюс е гъвкавото работно време, възможността да работиш откъдето поискаш и плавното преливане на личен и служебен живот. Свободната професия наистина дава това - свобода.

Предизвикателства пред хората със свободни професии

Както всяко друго нещо, така и работата на свободна практика има тънкости, които се усвояват с времето. Как да определиш цените си, как да се свързваш с клиенти, какви услуги да предлагаш - това са все въпроси, които фрийлансърът трябва да реши сам.

Друг важен момент е непостоянството на доходите в началото. Понякога има месеци, в които няма работа и на човек му е трудно да посрещне нуждите си. В тези месеци обаче, вместо да се отдават на отчаяние, фрийлансърите могат да преразгледат маркетинговите си активности и да разчитат на бърз кредит online без трудов договор за внезапно възникнали нужди.

Този метод на бързо финансиране е удобен и за хора, които искат да стартират страничен бизнес, но имат нужда от средства за регистриране на марка, сайт и първоначални вноски по социално осигуряване.

Съвети за успех: Как да се възползвате максимално от свободната си професия

Когато става въпрос да извлечете максимума от кариерата си на свободна практика, методичният подход е от съществено значение. Един съвет за успех е да си поставите ясни цели. Като си поставите конкретни цели, можете да останете фокусирани и мотивирани през цялото си пътуване на свободна практика.

Освен това, разработването на рутина и график може да ви помогне да управлявате времето си ефективно, като гарантира, че спазвате крайните срокове и предоставяте висококачествена работа на клиентите си.

Друг важен аспект от максимизирането на вашата кариера на свободна практика е изграждането на силна мрежа.

Това включва свързване с колеги фрийлансъри във вашата индустрия, посещение на индустриални събития или конференции и активно участие в онлайн общности или форуми, свързани с вашата област.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички