Топ 6 на държавите с най-много обекти в световното културно наследство


Топ 6 на държавите с най-много обекти в световното културно наследство
Снимка: iStock/Guliver

8519

Знаете ли колко обекта са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО? Цели 1052, разположени в 165 държави по света. А ето и кои са страните, в които има най-много такива забележителности.

6. Индия - 35 обекта

Да, Тадж Махал е сред защитените от ЮНЕСКО обекти. Но също така и Националния парк Казиранга, край бреговете на река Брахмапутра в североизточна Индия. Той е резерват с огромно биоразнообразие, едно от последните убежища на едрите азиатски бозайници и дом на застрашения от изчезване индийски носорог.

5. Германия- 41 обекта

Кьолнската катедрала е може би най-популярният сред тях. Друг, по-малко популярен обект, е фабриката за обувки Фагус в Алфелд, считана за знакова в съвременния индустриален дизайн. 

4. Франция – 42 обекта

Със сигурност сте чували за красивите каменни стени на Каркасон. А дали сте чували и за минния басейн Северен-Па дьо Кале? И той е обект на световното културно наследство.

3. Испания – 45 обекта

Сантяго де Компостела – завършекът на прочутия поклоннически маршрут, е първият, за който човек може да се досети. Малко популярен е Бискайският мост край Билбао – най-старият транспортен мост в света.

2. Китай – 50 обекта

Безспорно най-популярната забележителност в страната – Великата китайска стена, попада сред защитените обекти. Но и Великият китайски канал – да, такъв има и тук, извън Венеция, също е под егидата на ЮНЕСКО. Започва да се строи 5 века преди новата ера и се състои от близо 2000 км водни пътища, свързващи басейните на 5 реки.

1. Италия – 51 обекта

Италия е с най-много обекти от световното културно наследство. Сред тях е Флоренция, един от най-красивите градове със забележителна архитектура. Друг защитен обект е град Урбино, с невероятния си херцогски дворец.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички