Топ съвети за работа с филц


Топ съвети за работа с филц
Снимка: slanchogled.com

1498

Филцът е изключително популярен материал сред любителите на арт и крафт заниманията. Той е известен със своята универсалност, гъвкавост и лекота на използване. Листовете филц се предлагат в широка гама от цветове, размери и дебелина. Те могат лесно да се режат на различни по големина и форма парчета, както и да се лепят, и шият. Листовете филц, като тези налични в сайта на Slanchogled, могат да се използват за всякакъв вид проекти и са подходящи, както за възрастни крафт ентусиасти, така и за малки деца.

Ако никога досега не сте използвали филц за вашите творчески проекти, то определено си заслужава да пробвате. Тук ще ви дадем някои съвети за работа с този вид материал, които ще ви помогнат да започнете без пречки и спънки.

Използвайте шаблон от хартия или картон

Едно от основните неща, които се правят с филц, е да се изрязват части и да се оформят различни фигури. Ако тепърва се учите да работите с този материал, то това може да се окаже трудна задача, особено когато не разполагате с точните размери и форми на елементите. Ето защо, преди да пристъпите към по-съществената част на вашия проект, е добре предварително да очертаете всяка една от фигурките на хартия или картон. След това, може да ги отрежете и да проверите дали те отговарят на това, което имате като визия. Ако сте доволни от резултата, просто наложете изрязаната от хартия или картон форма върху листа филц и я очертайте с маркер. Така ще имате добър шаблон, по който да работите, и няма да ви се наложи да режете материала на око. По този начин, вероятността да допуснете грешки е много по-малка.

Не се ограничавайте с един цвят

Хубавото на листовете филц е, че се предлагат в множество различни цветове. Това отваря куп възможности. Просто трябва да развихрите въображението си. Достъпната цена на филца ви позволява да се сдобиете с различна гама от цветове, които да използвате в проектите си. Няма нужда да се ограничавате само до един нюанс. В този ред на мисли, може да си набавите и таблица с различните цветове филц, така че по-лесно да подбирате най-подходящите за вашия проект.

Ползвайте конци за бродерия при зашиване на филц

Вероятно, най-добрият материал за зашиване на филц са конците за бродерия. Те са здрави и могат да се сливат с цвета на филцовия лист, или пък да се открояват, ако именно това целите. Хубавото на филца е, че лесно може да бъде пришит към други материали. Тази задача няма да ви затрудни, дори ако сте напълно начинаещ в шиенето. Направете няколко опита и сами ще се убедите в това.

Филц се лепи най-лесно с пистолет за лепене

Ако не ползвате пистолет за лепене, работата с филц е добър повод да започнете. Това е инструмент, който ви позволява да нанасяте лепило с прецизност и лекота върху всякакви повърхности. Това е от голямо значение при работата с филц, тъй като ще ви помогне да задържите парчетата на точното им място. Този инструмент ще ви бъде най-полезен в случаите, когато трябва да залепите множество малки части. А допълнителен плюс е, че пистолетът за лепило не оставя следи и не позволява на лепилото да засъхне в отвора на съда.

Обърнете внимание и на ножицата, с която ще режете филца

Филцът е най-добре да се реже с остра ножица. В противен случай, може да нараните материала по краищата му, а това да повлияе на крайния резултат. Може да си вземете два вида ножици - една по-голяма и една по-малка. Голямата ползвайте за по-големи парчета филц, а с малката изрязвайте по-фини елементи и по-прецизни детайли. Важно е, ножицата, която използвате да е достатъчно остра, така че да изрязва парчетата нежно и фино. Това може да окаже голямо влияние на начина, по който изглежда вашият завършен проект.

Забавлявайте се!

Едва ли има нещо по-важно от това да се забавлявате, докато творите с филц. Крафт проектите, в които се ползва такъв материал, трябва да ви носят вдъхновение и радост, докато работите над тях.

Работата с филц винаги е интересна. А сега, когато вече знаете и някои от тънкостите, винаги ще постигате добри резултати във вашите крафт проекти с филц.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички