Учени: Пчелите могат да смятат


Учени: Пчелите могат да смятат
Снимка: iStock/Guliver

4234

Пчелите имат способността да извършват основни математически операции. Това показва проучване на френския Национален център за научни изследвания, предава Insider. 

Според данните тези насекоми могат да събират и изваждат. Процесите изискват мозъците им да извършват сложни процеси, да запомнят комплексни правила и да ги прилагат в нови ситуации - всичко това индикира, че малкият мозък не означава задължително ниска интелигентност.

Дълго време се смяташе, че математиката е разбираема само за човеците, но в последните години експерименти показаха, че и други представители на животинското царство могат да извършват елементарни математически операции. Шимпанзетата, папагалите и гълъбите например също са показвали възможности за събиране и изваждане.

В новото проучване за пчелите екип, ръководен от д-р Скарлет Хауърд, първо научил насекомите да разпознават цветовете като определени символи - синьото значело "повече", а жълтото - "по-малко". Пчелите били вкарвани и в лабиринти, където трябвало да избират между тунели в различни форми и цветове, за да излязат. Когато направели правилен избор, били награждавани с вода със захар. По този начин се провели различни опити и в крайна сметка се установило, че пчелите добавят или изваждат според символите и в 75% от времето се справят със задачите си.

В миналото пък са извършвани експерименти, доказали, че пчелите могат да броят до четири и разбират концепцията за нулата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички