Учени създадоха електронна памет, подобна на човешки мозък


Учени създадоха електронна памет, подобна на човешки мозък
Снимка: Thinkstock

2945

Използвайки матрица от мемзистори с нано размери, учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн и Калифорнийския университет в Санта Барбара са конструирали първата клетка за електронна памет, която ефективно пресъздава процесите в човешкия мозък, пише Gizmag.

Изследователите смятат, че съхранявайки спомени под формата на множество нишки от различна информация, вместо като сбор от единици и нули, устройство може да бъде първата стъпка към създаването на изкуствен бионичен мозък.

Екипът се надява, че постижението не само ще проправи път към технологии, възпроизвеждащи ключовите характеристики на мозъка със средствата на електрониката, но би могло да помогне за терапия на неврологични състояния като Алцхаймер и Паркинсон чрез изучаването им извън тялото. Технологията може да послужи като база за разработване дори на кибернетични импланти.

“Това е най-близкото подобие на функционираща като мозък система с памет, която учи и запомня аналогова информация, а след това бързо я възпроизвежда”, казва д-р Шарат Шрирам, един от ръководителите на проекта. “Човешкият мозък е изключително сложен аналогов компютър…еволюцията му се базира на предишни преживявания и досега това не е бил адекватно пресъздаван с дигитална технология”.

Мемзисторите, използвани в новото устройство са електронни компоненти, чието електрическо съпротивление не е постоянно като на стандартните резистори, а се определя от историята на електрическия ток, преминал през тях. С други думи, мемзисторът “запомня” посоката и големината на приложеното електричество. Наред с това те не са енергозависими и запазват “спомените” си в изключено състояние и докато отново не бъде приложен електрически заряд. Така мемзисторите изпълняват ролята на мозъчни неврони, тъй като съдържащата се в тях информация е пропорционална, а не просто комютърни данни под формата на “включен” и “изключен”.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички