Устройство „заключва” челюстите като инструмент срещу затлъстяване


Устройство „заключва” челюстите като инструмент срещу затлъстяване
Снимка: iStock/Guliver

2149

Новозеландски изследователи създадоха устройство за отслабване, което използва магнити, за да затегне челюстта на пациента, което се рекламира като нов инструмент срещу затлъстяване, въпреки че критиците го оприличават на инструмент за средновековни мъчения, съобщи АФП. 1,5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

„Първата в света“ такава иновация включва зъболекар, който монтира магнити и заключващи болтове към горните и долните кътници на пациента, позволявайки челюстите да се отварят само два милиметра. Водещият изследовател Пол Брантън от Училището по здравни услуги към университета Отаго каза, цитиран от БГНЕС, че това ограничава потребителя до течна диета, без да ограничава дишането или говора.

"Това е неинвазивна, обратима, икономична и привлекателна алтернатива на хирургичните процедури", каза той и подчерта: „Факт е, че няма неблагоприятни последици от това устройство“. Изследователите добавиха, че са разработили "първото в света устройство за отслабване, което да помогне в борбата с глобалната епидемия от затлъстяване".

В статия, публикувана в британското списание Dental този месец, те казват, че седем жени са свалили средно по 6,36 килограма по време на двуседмичен опит с устройството, наречен DentalSlim Diet Control. Установено е, че пациентите изпитват известен първоначален дискомфорт, но като цяло намират устройството за "поносимо".

За разлика от окабеляването на челюстите, което беше популярен начин за ограничаване на хората до течни диети през 80-те години, DentalSlim има аварийно освобождаване, в случай че пациентът повръща или има пристъп на паника.

Отпускането не е използвано от нито един пациент по време на двуседмичното проучване, въпреки че една жена признава, че е изневерила на течната диета, разтопявайки шоколад, за да зарадва усещането си за сладко.

Изобретението генерира силна реакция в социалните медии, като много потребители обвиниха изследователите, че опозоряват дебелите хора и поставят под въпрос етиката на процеса.

Един критик нарече новостта "отблъскваща и дехуманизираща", докато друг заяви, че рискува да укрепи нездравословните хранителни навици. „Може би вместо да разработвате устройства за изтезания, бихте могли да проучите как медицинската професия постоянно отказва хората въз основа на неактуална и неподходяща скала bmi (индекс на телесна маса)“, публикува друг потребител. Продуктите за бързо отслабване са опасни за здравето

Изследователите отбелязват в своя доклад, че изпитването е одобрено от комисия по етика и е проведено в съответствие с международните насоки.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички