В САЩ пускат услуга тип Uber само за жени


В САЩ пускат услуга тип Uber само за жени
Снимка:

2901

Нова услуга в САЩ, подобна на тази на приложението Uber, ще предлага споделен превоз ексклузивно за жени. Името на начинанието е „Каляска за жени” (Chariot for Women) и то ще започне работа на 19 април в Бостън, Масачузец, пише The Independent.

Компанията е основана от Майлък Пелец, бивш шофьор на Uber, на който идеята му хрумнала след като качил пиян и потенциално опасен мъж-клиент. Както пише в уебсайта на новата му компания, „една мисъл не излизала от главата му – „Ами ако бях жена?” Как ще се справи жена в тази ситуация, щом самия той бил толкова нервен?

Отговорът - Uber за жени. Всички шофьори на новото приложение ще са от женски пол, като въпреки това ще минават задължителни проверки на миналото им, преди да започнат да дават курсове. Същевременно само жени и транссексуални хора, които се определят като жени, ще могат да използват услугата. Допълнително ще бъде въведена и „парола”, която шофьорките и пътничките ще обменят преди курса. Като изключение, деца под 13 години, независимо от пола им, също ще могат да ползват „Каляска за жени”.

2% от всяко плащане за услугата ще бъдат дарявани за благотворителни каузи, фокусирани върху жените и неравенството между половете.

Многобройни шофьори на Uber по света са обвинени в изнасилване, като според разследване на сайта BuzzFeed от миналия месец, компанията за споделен превоз има 6000 оплаквания от такъв характер в своите бази данни. От Uber обявиха броя за недействително висок, както и че винаги съдействат на властите при такива обвинения.

В този смисъл, „Каляска за жени” ще предлага спокойствие на пътничките, използвайки проверени жени-шофьори.

Според някои експерти обаче политиката на новата компания влиза в разрез с дискриминационни закони, както в частта с наемането само на жени, така и с ограничаването на клиентите само до нежния пол.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички