В този шведски град изхвърлят боклука си в 7 различни торби


В този шведски град изхвърлят боклука си в 7 различни торби
Снимка: iStock/Guliver

4703

Град в Швеция не изпраща никакви местни боклуци на сметището, съобщава BBC.

Благодарение на иновативен метод за изхвърляне и събиране на боклука, в Ескилстюна успяват да рециклират половината от боклука си. По този начин са успели да изпълнят целта, която ЕС си заложи за рециклирането до 2020 г..

За да се постигне това, жителите на шведския град трябва да изхвърлят боклука си в седем различни ярко оцветени торбички. Повечето граждани са включени в програма за рециклиране и получават торбичките, които са оцветени в – кафяво, зелено, синьо, розово, червено, жълто и бяло. По този начин боклукът се разпределя по цветова схема: бялото е за нерециклируеми материали, като памперси, кафявото е за метал, зеленото за храна, синьото е за вестници, розовото е за текстил, червеното е за пластмаса, а жълтото е за картон.

При този вид разделно събиране се налага събиране на боклука само веднъж на четири нощи, което облекчава много трафика в града и намалява замърсяването. Освен това ярките торбички помагат да не се смесва боклука и така рециклирането му става по-ефикасно. Освен това цветните торбички помагат много, когато боклукът отиде в завода за сортиране, там той бива сканиран от машини, които се ориентират по цветовете на торбичките и ги разделят.

Храната от зелените торбички бива преработена в суспензия, от която се прави биогориво, на което се движи градския транспорт в града.

През това време останалите видове отпадък биват подготвени за рециклиране. Торбичките, в които е събиран боклука също биват рециклирани.

Материалните, които не могат да бъдат рециклирани, биват изгорени, за да се създаде електричество. По този начин се намалява използването на изкопаеми горива, но се отделят парникови газове.

„Искаме да рециклираме много повече материали, отколкото рециклираме днес и бихме искали да променим поведението на хората, за да го направим”, заяви Матиас Хелистрьом, представител на отдел енергетика и околна среда в Ескилстюна.

Швеция и Норвегия са водещи в този начин на рециклиране, но много страни по света взимат пример от тях.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички