Витамините, които поддържат имунната система в пандемията (ВИДЕО)


Витамините, които поддържат имунната система в пандемията (ВИДЕО)
Снимка: iStock

17998

Имунната система е естественият щит на организма и го предпазва от разнообразни бактерии и вируси. Силният имунитет е от ключово значение, особено в настоящата ситуация.

Но как да засилите съпротивителните сили на тялото ви, за да се справи с потенциалните инфекции?

Оказва се, че повечето имуностимуланти реално нямат никакъв ефект. Вместо тях главния инфекционист на САЩ – имунологът д-р Антъни Фаучи препоръчва два общодостъпни витамина, които ще помогнат на имунната ви система.

Витамин D

Липсата на този витамин ви прави по-податливи на инфекции. Ето защо Фаучи съветва да приемате допълнителни количества. "Аз лично приемам добавки с витамин D", сподели докторът по време на видеочат в Instagram с актрисата Дженифър Гарнър.

Наскоро учени от Медицинския Университет в Чикаго откриха пряка връзка между липсата на витамин D и възможността от заразяване с коронавирус.

"Витамин D е важен за функцията на имунната система, а добавките с витамин D са показали, че намаляват риска от вирусни инфекции на дихателните пътища", посочва водещият автор на изследването Дейвид Мелцер.

Витамин С

Той е добър антиоксидант. Така че ако хората искат да приемат малки количества витамин C, това би им се отразило добре.

Витамин C засилва имунитета, като подпомага различни функции на имунната система, а освен това предотвратява и лекува респираторни и системни инфекции, показва проучване на Националния институт по здравеопазване на САЩ.

"Не бих вземал никакви други билки и подобни измислици", категоричен е д-р Фаучи.

Имуностимулантите не помагат

Имунологът цитира клинични проучвания, които доказват, че повечето добавки за повишаване на имунитета всъщност не помагат на хората, освен те ако нямат някакъв дефицит. Много от тези билки или изобщо не действат, или ако вземете твърде много от тях, ще ви навредят, предупреждава д-р Фаучи в разговор с актрисата Тифани Хадиш.

Най-добрият начин да поддържате имунната си система в добра кондиция са сънят и упражненията. "Това са нещата, които са много по-добри от куп билки, за които наистина никога не е било доказано, че го правят", категоричен е лекарят.

Самият д-р Фаучи е една от водещите фигури в борбата с епидемията от коронавирус в САЩ и участва в работната група за COVID-19 на Белия дом. Той е толкова отдаден на тази битка, че често работи по 20 часа на ден.

Имунологът предупреди, че през есента и зимата епидемиологичната обстановка ще бъде особено трудна.   

САЩ остава най-силно засегнатата страна от коронавируса, като до момента над 6,6 млн. души са заразени с COVID-19, а поне 196 000 са починали, според официалните данни. Всеки 5-и случай на коронавирусна инфекция в света е в Щатите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички