Всички нови мобилни телефони в Индия ще имат вграден паник бутон


Всички нови мобилни телефони в Индия ще имат вграден паник бутон
Снимка: Gettyimages

4408

Индийското правителство разпореди на производители на мобилни телефони в страната да инсталират паник бутон на всички нови устройства, чието производство стартира през 2017 г. Това решение прави задължително и вграждането на GPS навигация във всички устройства. Това съобщава Mashable.

За да предостави помощ на индийските жени в спешни ситуации, Правителството на Индия обяви, че всички мобилни телефони, които щеее продават след 2017г., ще има паник бутон. Решението влиза в сила от 1 януари 2017 г., като бутонът предоставя възможност за директно набиране на спешни номера. За съжаление този бутон не може да се инсталира на старите мобилни устройства, които вече са в употреба. Това на практика изключва повече от 1 млрд. потребители, които няма да могат да се възползват от услугата, освен ако не си закупят нов мобилен телефон.

Всички спешни обаждания ще бъдат свързвани с номер 112 за Индия, които предстои да бъде въведен в страната. Въпреки че набирането става директно, потребителите все пак ще имат нужда от СИМ-карта, за да проведат разговора. Връзката с номера за спешни случай ще се осъществява чрез трикратно натискане на захранващия бутона на телефона.

Асоциация „Internet Mobile Association India” изрази съмнение относно бъдещата ефективност на предприетите мерки. Това не е първата мярка на индийските власти за подсигуряване на бърза реакция при спешни ситуации на гражданите ѝ. Индия е пускала няколко пъти различни номера за спешни обаждания, както и различни мобилни приложения за повишаване безопасността на хората, но опитът досега показва, че повечето програми са добре разработени, но страдат от недоразвита система за последващите действия от страна на индийската полиция и другите институции. Освен това липсва и ефективна система за отговори на обажданията.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички