Всичко в името на успеха


Всичко в името на успеха
Снимка: Freepik.com

609

Най-популярната игра в света претърпя значителни промени през последните десетилетия. Отдавна отмина времето на романтизма във футбола, когато отборите не разчитаха на големи финансови бюджети.

Постепенно играта генерира значителни постъпления, а и инвестиции, които задължават играчите и треньорите да гонят победи, независимо от начина, по който са постигнати. Доказателство за това е един от феномените през новия век, мениджър, наложил своя вариация на добре известното италианско „катеначо“.

Моуриньо доказа с престоя си в Порто, че може да победи всеки отбор, без значение с какви играчи разполага. Неговата система и подход към двубоите бе шокиращ за повечето специалисти, които все още копнееха по онзи тотален футбол, спомените за който не са избледнели.

С времето португалецът спечели всички възможни трофеи с клубните си отбори. Престоят му в Челси може да се определи за най-успешния в кариерата му. Всъщност неговият подход бе заимстван от много други треньори., станали част от английската Висша лига през последното десетилетия.

Въпреки че е представител на нация, която се гордее с играчи като Еузебио и Фиго, Моуриньо предпочита по-дефанзивна тактика, печелеща победи. Това бе една от причините, поради които португалецът до край бе недолюбван от голяма част от феновете на Реал Мадрид.

Моуриньо доказа, че не е задължително неговите отбори да играят красив и нападателен футбол. По-важни са успехите, а те се постигат с анализиране на статистиката от предишните мачове.

Съвременният футбол вече има повече сходни неща с математиката, отколкото с импровизацията. Така играчите се превърнаха в брънки от една машина, която е подчинена на строга тактическа дисциплина. Има и други треньори, предпочитащи начина, по който Барса играеше в началото на века.

Един от тях е Гуардиола, за когото стилът „тики-така“ не е отживелица, а има своето приложение и в модерния футбол. Примерът на испанеца е последван и от други мениджъри, като сред тях е и наставникът на Брайтън Де Дзерби.

Но дали мениджърите имат толкова голямо значение за представянето на един отбор? В последните години се направиха редица статистически изследвания, показващи че 70% от резултатите на даден тим се дължи на играчите му. За мениджърите са отредени само 30%. Но именно ролята на треньорите е да привлекат най-добрите футболисти, които може да си позволи един клуб, а след това да изберат подходяща тактическа схема, носеща успехи.

Залозите на мачовете от най-популярната игра се превърнаха в глобален тренд. А родните запалянковци са привилегировани, заради присъствието на изключително качествени букмейкъри на българския пазар. Това може да се види и от предложенията на един от лидерите в световните хазартни услуги. Повече за отличните възможности за залагане в сайта на букито можете да прочетете и от направеното ревю за bet365 app.

Хазартът е само за пълнолетни и за забавление – играйте отговорно!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички