Заетите хора = щастливи хора


Заетите хора = щастливи хора
Снимка: Thinsktock/Guliver

3764

Когато ангажираме съзнанието си с нещо, дори да е безсмислено, отрицателните емоции минават на заден план. За съжаление, хората са програмирани да бъдат мързеливи, може би за да пестят енергия. Рецептата за щастие обаче е да вършим нещо постоянно. Това твърди изследователят на човешкото поведение от Чикагския университет проф. Кристофър Ши.

В проучването му, цитирано от в. The Daily Telegraph, 98 студенти били помолени да попълнят два въпросника. След като приключели с първия, трябвало да чакат 15 минути, докато им дадат втория.

Участниците можели да избират дали междувременно да предадат първия въпросник в пункт близо до дома им или в по-отдалечен офис, до който трябвало да вървят пеша. Какъвто и да бил изборът им, получавали награда - шоколад.

Две трети от младежите (68%) избрали мързеливия начин. Онези, които решили да се разходят обаче разказали, че се чувстват по-щастливи от лентяите по скала от едно до десет. Изводът на професора - заетостта поддържа доброто настроение. Според него правителствата трябва да обърнат внимание на тази тенденция.

"Правителствата могат да повишат нивото на щастие на безработните граждани, като ги ангажират например в строителството на мостове, които всъщност няма да служат за нищо", предлага той. За отделния човек също има съвет: "Станете и свършете нещо. Каквото и да е. Дори и в действията ви да няма никакъв смисъл, ще се почувствате по-добре."

Умствената дейност също явно помага. "Дълбокият размисъл и разсъжденията върху живота също се броят за дейност. Не е нужно да търчите наоколо - просто ангажирайте с нещо съзнанието си, независимо дали става въпрос за физическа или умствена задача", заявява още професорът.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички