Защо бирата не е полезна в горещините?


Защо бирата не е полезна в горещините?
Снимка: iStock/Guliver

13385

През лятото се препоръчва да се пият повече течности, но това не се отнася за бирата. Зухра Павлова - кандидат на медицинските науки и ендокринолог в клиниката на Московския държавен университет - изтъкна пред радио Sputnik две основни причини, поради които тази напитка не трябва да утолява жаждата ви, пише БГНЕС. Бирата е най-консумираната напитка след водата

"Теоретично можете да утолите лятната жажда с бира, доколкото всяка студена напитка ще бъде приятна в горещото време. Но бирата е концентрирана напитка, която помага да се намали течността в клетките и я увеличава в междуклетъчното пространство", обясни лекарят.

С други думи, бирата причинява дехидратация, но не в чист вид, а чрез преразпределение на водата в различни сектори на тялото, което води до нарушаване и влошаване на метаболитните процеси и се отразява негативно на организма, уточни Павлова.

Тя също така припомни, че бирата е много калорична напитка. И ако в жегата, когато по принцип пием повече течности от обикновено решите да предпочетете бирата пред обикновената вода, можете да напълнеете.

"Можете не само да се напиете с бира, но и да изострите апетита си. Бирата бързо напуска стомаха, така че усещането за ситост е кратко и после трябва да хапнете нещо, като получавате още по-голяма доза калории. Тоест бирата провокира опасността от затлъстяване", предупреди лекарят.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички