Защо храненето късно вечер е опасно


Защо храненето късно вечер е опасно
Снимка: Getty Images / Guliver

9694

Късният прием на храна може да доведе до сърдечносъдови заболявания и диабет заради нарушаването на биоритмите на човек, смятат група учени от Американската кардиологична асоциация.

Изследователите са изучавали връзката между появата на болести като диабет, затлъстяване и хипертония и времето на прием на храна.

Експериментът, резултатите от който са публикувани в интернет портала LiveScience, се базира на резултатите от изследване на над 12,7 хил. латиноамериканци на възраст от 18 до 76 години, предава БГНЕС.

Изследователите са установили, че лицата, които употребяват повече от една трета от консумираната дневно храна по-късно от 18 часа, имат по-висока кръвна захар и инсулин в кръвта. Кръвното налягане при тях също е било по-високо в сравнение с тези, които се хранят предимно преди шест вечерта.

Любителите на късните похапвания са и с 19% по-склонни към развитие на диабет и с 23% по-вероятно да получат хипертония.

По-рано руски учени също съобщиха, че късната консумация на храна, особено преди лягане, може да причини изостряне на хронични заболявания, затлъстяване и даже провокира появата на различни тумори.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички