Защо има толкова много изненади на Световното?


Защо има толкова много изненади на Световното?
Снимка: Getty images

1862

Световното е в разгара си, а всички фенове на спорта и спортните залози са приковани пред телевизорите или ако са късметлии – на самите стадиони. Разликата между първите и вторите е ясна, но пък е факт, че всички могат да ползват услугите на Betano app. Иначе от самото начало на това Световно първенство срещу него се изправиха традиционните тежки играчи. Неочаквано Саудитска Араби успя да смае самата Аржентина в това, което беше описано като най-голямата изненада в дългата история на турнира. Световното първенство през 2022 г. наистина започна в този момент. През следващите дни Мароко победи световния номер 2 – Белгия, а Австралия изпревари Дания, за да осигури класирането си за директните елиминации в Катар.

Въплъщението на непредсказуемата групова фаза обаче дойде от група E, в която Япония победи европейски фаворити като Германия и Испания, за да оглави групата, а Германия беше финално пратена да си събира багажа, след като се бореше да победи Коста Рика.

Виждали сме много обрати на Световната купа през годините, но тазгодишното издание видя май повече. Всъщност това Световно първенство е едва четвъртото издание в 92-годишната история на турнира, в което нито един отбор не е спечелил всичките си групови мачове – и първото от 1994 г. насам.

Така че защо имаше толкова много изненади на тазгодишния турнир?

Той е първият, който се провежда в Близкия изток. Той е и първият, който се провежда в средата на традиционния европейски футболен календар.

Поради решението на ФИФА да премести Световното първенство от традиционното му домакинство през юли и август поради температурата в Катар през тези месеци, повечето отбори имаха малко повече от една седмица подготовка за това, което е първокласното международно футболно състезание.

В резултат нациите с играчи, участващи предимно в една държава, процъфтяваха в началото. Саудитска Арабия – без нито един играч, който да развива таланта си извън страната – (както и Англия) изглеждаха добре организирани от самото начало.

Въпреки това домакинът Катар, чийто играчи също играят в страната, не изглеждаха толкова организирани, превръщайки се в най-лошата нация-домакин на Световно първенство по отношение на резултатите.

От друга страна, отбори с играчи в лиги от всички краища на света се бореха за сплотеност в ранните мачове.

Аржентина изглеждаше разединена, на Дания пък липсваше ентусиазъм, а Белгия изглеждаше току-що събудена, тъй като някои от по-големите нации започнаха бавно да се организират, защото отборите пропуснаха обичайното допълнително време в началото на лятото, след като много лиги приключват сезоните си, за да изградят тактическата организация и екипност.

Междувременно липсата на време за подготовка означава, че играчите пристигат в Катар на фона на почти четири месеца изтощителен график, с два мача на седмица за повечето то тях.

Обикновено играчите получават почти месец, за да си починат, а след това физически да подобрят кондицията си за турнира, но този лукс не съществуваше за този турнир.

Това доведе до обща липса на физическа експлозивност и издръжливост в някои от звездите, които бихме очаквали да озарят турнира с уменията си, както и до контузии на мнозина, които се надявахме да видим на световната сцена.

Скорошното увеличение от три на пет смени, разрешени за отбори, подпомогна желанията на треньорите да сменят играчи и тактически системи, когато поискат.

При победите на Япония над Германия и Испания мениджърът Хаджиме Мориясу добави нови лица към отбора в точния момент – когато съперникът им беше изморен – за да осигури необходимия импулс за натиск и победа.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички