Знаците, че харчите повече, отколкото трябва


Знаците, че харчите повече, отколкото трябва
Снимка: iStock/Guliver

4773

Дори да се смятате за финансово отговорен човек, няма гаранции, че преценявате парите си правилно. Може би харчите повече, отколкото трябва, без да го осъзнавате. От Business Insider посочват няколко индикатора за това.

1. Не можете да се издържате в продължение на 6 месеца без да получавате заплатата си. Имате нужда от мотивация, за да започнете да спестявате? Седнете пред компютъра или с лист хартия в ръка и пресметнете колко пари печелите всеки месец. След това умножете тази сума по шест. Ако се вземе предвид факторът, че разполагате със стабилна работа, това е минималният баланс, който трябва да имате заделен настрана според американския финансов консултант и президент на Investus Financial Planning Ханк Питърс. Експертът е дори по-суров в съветите си към собствениците на бизнес. На тях той поставя лимит да имат спестени пари, достатъчни да преживяват, без да печелят 12 месеца.

2. Лятната ви почивка е платена на кредит. Работите много и заслужавате да отидете най-малко за седмица на море, нали? Да, но ако вземате пари на кредит, за да покриете разхода по ваканцията си, сте финансово нестабилни, според анализаторите на банкови услуги. Колкото и тежко да звучи, ако плащате по-дълго за покупката на дадена услуга, отколкото е продължителността на живота й, вие не можете да си я позволите. Същото се отнася и за продуктите.

3. Нанесли сте се в собствен дом, който не можете да си позволите, купен с 30-годишна фиксирана ипотека. Ако още не сте го сторили, помислете за изплащането на нещо по-малко в 15-годишен срок. Иначе сте надхвърлили значително възможностите си. Нищо, че веднъж се живее.

4. Задлъжнели сте, но плащате на някого да върши работата, която сами можете да свършите. Например ремонти по дома, развеждане на кучето, градински услуги, редовен маникюр. Някои разходи като дневната грижа за детето или поддръжката на автомобила са неизбежни. Но има и други, с които лесно свикваме, но са възможен за избягване лукс. Затова, вместо да заплащате на специалист за нещо, което самите вие можете да сторите с ръцете си, свършете си работата сами и оставете настрана спестявания, които да погасят дълга ви и да ви помогнат да натрупате важен капитал за извънредни случаи и лично спокойствие.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички