Знаете ли кой е градът в Европа с най-голямо население?


Знаете ли кой е градът в Европа с най-голямо население?
Снимка: iStock/Guliver

20443

Всички знаем, че Китай е държавата в света с най-голямо население. В рамките само на Европа обаче най-населената страна е Германия, а най-населеният град - руската столица Москва.

В Москва живеят 12 млн. души - повече от цялото население на някои държави, включително България. Ето някои любопитни факти за града, които може би не знаете:

Московското метро се ползва от 9 млн. души всеки ден и има 12 линии. Разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.

Малко хора обаче знаят, че има друга тайна метро мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически съоръжения. Разбира се, няма официално потвърждение дали тя съществува.

Руската столицата попада в топ 3 на градовете с най-много милиардери в света. Тя е изпреварена само от Ню Йорк и Хонконг. В първият живеят 97 души със състояние над милиард, а във втория – 79. Москва може да се похвали със 73 милиардери, които притежават общо състояние от 297 млрд. долара.

Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл е най-старата оцеляла сграда в Москва. Към днешна дата тя е на 538 години. Построена на 12 август 1479 г.

Кремъл – най-голямата средновековна крепост в света, е исторически комплекс в центъра на руската столица, обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата, каквато я познаваме днес, е построена от италианци. Когато през XV век стените и храмовете му се разпадат и се нуждаят от ремонт, руските архитекти не успяват да се справят с този проблем. Така Иван III кани чужди експерти в Москва, под ръководството на които са построени нови храмове и стени.

Руската столица може да се похвали с повече от 3 500 исторически улици, алеи, булеварди, магистрали и бързи пътни артерии.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички