С по 300 стаи, за стотици милиони: Палатите на Ердоган (СНИМКИ)


С по 300 стаи, за стотици милиони: Палатите на Ердоган (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

8031

Все повече турци не знаят как да изкарат месеца, а Ердоган си строи пищни палати и резиденции за стотици милиони – с пари на данъкоплатците, разбира се. И трите му нови двореца приличат на султански палати, разказва Deutsche Welle.

Турция е обхваната от тежка криза, курсът на лирата бележи срив след срив, безработицата, особено сред младите, не спира да расте, а пандемията удари един от най-печелившите браншове в Турция – туризма. В тези тежки времена турците са принудени да затягат коланите, а много от тях, особено сред по-младите, потеглиха към чужбина, за да се отърват от безизходицата.

И какво прави Ердоган? Вместо да търси изход от кризата, той си строи пищни дворци за стотици милиони. Един от тях е луксозният дворец на брега на езерото Ван, който много прилича на някогашния дворец на селджукския султан Кай Кубадх Първи.

Разточителство на гърба на турците

Както съобщи турското правителство, палатът се строи точно на мястото, където навремето се е издигала шатрата на султан Алп Арслан, известен с военния си успех срещу византийците. Според информации в турските медии, строежът на двореца вече е погълнал над 14 млн. евро, макар правителството първоначално да твърдеше, че палатът ще струва не повече от 3,5 млн. евро. А за строителния предприемач се твърди, че бил стар приятел на Ердоган още от ученическите му години.

Да не забравяме и това: през юли 2019 г. турският Конституционен съд всъщност спря строежа, тъй като възпрепятства достъпа до брега и околностите на езерото. Но правителството на Ердоган прокара поправка в закона, с което забраната на съда беше на практика заобиколена.

Ще фалира ли Турция?

"И на главите си да застанат, този дворец ще бъде построен" – така Ердоган отговаря на критиките. А в края на август добави и нова провокация: след тържествена реч на брега на езерото Ван, той пристигна в намиращия се наблизо нов дворец, откри го съвсем официално и дори преспа там една нощ.

"Заради алчността на един човек се жертват бреговете на езерото Ван. Докато милиони наши съграждани страдат от икономическата криза, този човек си строи все нови и нови дворци", заяви политикът от опозиционната Републиканска народна партия Гюлизар Караджа. Управляващата ПСР обаче изобщо не се вълнува от подобни критики.

Лятна резиденция с 300 стаи

Освен двореца край езерото Ван, Ердоган строи и пищна лятна резиденция край средиземноморския град Мармарис. Турският печат твърди, че този проект е не само много скъп, но и вреден за околната среда. Строежът на двореца с 300 стаи струва до момента над 37 млн. евро. Цели 50 000 дървета са били изкоренени, за да отстъпят място на президентската лятна резиденция.

Това е третият пищен дворец, който турският президент строи с парите на данъкоплатците. През 2014 г. той се нанесе в новия гигантски президентски дворец в Анкара (на главната снимка). Заради невероятните разходи в размер на почти половин милиард евро, както и поради факта, че дворецът се намира насред природен резерват, опозицията поде протестни действия, които обаче не доведоха до успех.

Опозицията критикува разточителните проекти на Ердоган не само защото тежат на бюджета. Тя го обвинява и за това, че все по-решително извежда на преден план османското минало на Турция, загърбвайки идеалите на Турската република и на нейния основател Ататюрк.

И трите нови двореца на Ердоган, както и редица други строежи от последните години, ползват архитектурни образци от времето на Османската империя и съществено се различават от характерния монументален стил след 1923 г., когато е основана Турската република.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички