Джо Байдън се застъпи за холивудските сценаристи: Стриймингът не им плаща достатъчно


Джо Байдън се застъпи за холивудските сценаристи: Стриймингът не им плаща достатъчно
Снимка: iStock/Guliver

2322

Президентът на САЩ Джо Байдън иска стачкуващите филмови и телевизионни сценаристи в Холивуд незабавно да получат "справедлива сделка" при преговорите за договор, предаде АФП.

"Искрено се надявам стачката на сценаристите в Холивуд да бъде разрешена и сценаристите да получат справедливата сделка, която заслужават, колкото е възможно по-скоро", каза той по време на прожекция на филм в Белия дом в чест на азиатско-американската общност, пише БГНЕС.

Това е първият случай, в който подкрепящият профсъюзите демократ коментира стачката, която започна след провала на преговорите между Гилдията на американските сценаристи (WGA) и големите американски студия и стрийминг услуги миналата седмица. WGA представлява около 11 500 сценаристи.

Сценаристите казват, че искат по-стабилни условия на труд и по-добър дял от печалбите, генерирани от стрийминг услугите.

В миналото телевизионните сериали редовно се разтягаха на 20 епизода, което осигуряваше на сценаристите месеци работа, плюс хонорари изплащани при повторение на излъчването. Но тъй като все по-голяма част от индустрията е доминирана от стрийминга, сценаристите казват, че получават по-малко пари.

Сериалите в платформите за стрийминг обикновено са значително по-кратки - понякога са само шест епизода - което води до по-малко работа и по-малки екипи. Сценаристите твърдят и, че възнагражденията за стрийминг са много по-ниски.

Непосредственото въздействие на стачката вече се вижда от спирането на няколко предавания. Колкото по-дълго продължава стачката, толкова по-вероятно е да се стигне до прекъсване на телевизионни сериали и филми.

Последната стачка на холивудските сценаристи беше през 2007 г., когато сценаристите парализираха индустрията за 100 дни и струваха на калифорнийската икономика 2,1 млрд. долара.

ОЩЕ: Сценаристите в Холивуд стачкуват заради ниско заплащане

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички