Първа помощ при поход сред дивата природа


Първа помощ при поход сред дивата природа
Снимка: Pixabay

25279

Много хора обичат да излизат сред дивата природа и да обикалят, но за жалост правят това без дори са подготвени елементарно с комплекти и аптечки за първа помощ. Мисленето от типа: “Това няма да се случи на мен” или “Аз познавам природата и околността и няма какво да ме изненада” често звучат високомерно и могат да ни изиграят лоша шега. Много леки случаи се оказват проблемни, защото хората в групата не са имали нужните инструменти и материали, за да окажат първа помощ навреме.

Разбира се, тук не говорим за туристически групи с водач, където по закон е регламентирано да има наличие на такъв тип аптечен комплект, а за групи, които самостоятелно решават да отидат на поход в планината, на излет край някой водоем или просто да изкарат някой уикенд за риба. Добре е да не се случва нещо лошо, за да ни помогне да разберем, че трябва да бъдем подготвени. Инвестицията в комплект/аптечка за първа помощ не е голяма, но може да ни спести много неприятни ситуации в дивата природа.

Представете си, че имате дълбоко порязване, което трябва да бъде промито и бинтовано, а вие дори да нямате марля и спирт в себе си. Това е една от най-често срещаните ситуации, която може да се случи на начинаеща група туристи. Всеки съвет, който ще видите по форуми, наръчници и Facebook групи гласи, че трябва човек да бъде добре обезпечен от гледна точка на комплект за първа помощ. Особено когато болничното заведение или най-близкия лекар са доста далеч от вас когато се случи даден инцидент.

Най-базовото нещо, с което може да се снабдите е стандартен комплект за първа помощ, но ние (както и специалистите) препоръчваме да имате под ръка комплекти за реакция при ухапване от змия или ужилване от пчела/оса. Понякога може да ви застигне и лошият късмет от навяхване/счупване и тогава със сигурност пострадалият ще има нужда от шина.

За жалост статистиката показва, че България е страна с не много високо ниво на здравна култура - хората рядко ходят по профилактични прегледи и се сещат да отидат на лекар когато нещо вече ги боли. Иначе казано - превенцията тук не е нещо, което поставяме на дневен ред. Съветваме ви да не подхождате така лекомислено, защото дори наглед леки преходи могат да се окажат проблем за неподготвените хора в планината. Снабдяването с комплект за първа помощ при поход сред дивата природа е инвестиция, за която ще сте благодарни ако ви потрябва в правилния момент. И за която горчиво ще съжалявате ако я няма, а ви е нужна.

Вижте всички продукти за първа помощ на сайта на Brannik.bg

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички