Това са едни от най-красивите градове в България


Това са едни от най-красивите градове в България
Снимка: Instagram

68687

Всяка година в сезона на активния туризъм, пътувайки разкриваме най-красивите градове в България, които могат да ви зарадват с множество древни, модерни, романтични, фантастични забележителности. Тези спиращи дъха гледки са съхранили историята и паметта, но и успяват да я съчетаят със съвременното. Всеки един град в България заслужава да бъде посетен и крие в себе си невероятни красоти и исторически богатства. Ние ще ви представим най-основните.

1. Велико Търново - Старата столица

Велико Търново е сред най-красивите в България не само защото е древен град с неповторима и завладяваща история и атмосфера, но и защото държи първото място в световна класация за най-красиво място в света, построено на отвесни склонове. Няма как да бъде пренебрегнат световният лидер, когато става въпрос за красиви градове в България.

Градът е столицата на Втората българска държава между XII и XIV век, както и на Княжество България през XIX век и има немалко неща, които да предложи на своите посетители.

Велико Търново е мястото, където се провежда първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество. Тук е приета Търновската конституция - първата конституция на България.

Градът е разположен на красивата река Янтра и "лежи" върху три хълма, най-високият от които е Царевец. Неслучайно Царевец е и главната атракция на града, където можете да видите останките от средновековната крепост, придружени с живописна гледка над Търново. Хубаво е да посетите Царевец през нощта, когато там се провежда звуково и светлинно шоу разказващо истории от миналото на България, царския замък и църквата на върха на хълма.

Старата част на града предлага пешеходни калдъръмени улички, традиционни домове и древни църкви. Сред тях се откроява църквата "Свети Четиридесет мъченици", построена по цар Иван Асен II, където в по-нови времена е провъзгласена независимостта на България. Наблизо е и известният манастир "Свето Преображение Господне", който се отличава с красива архитектура и чудесни произведения на изкуството от древността. Върнете се назад във времето, разхождайки се по калдъръмената улица "Гурко" и пазарувайте ръчно изработени сувенири в Самоводската чаршия. А най-невероятните 360-градусови гледки към града можете да видите от паметника на Асеневци.

Междувременно новата част на града пък е интегрален икономически и административен център за Северна България.

История, тайнственост, съкровища, крепостни стени, спомени, архитектурни шедьоври, традиции и модерност, всичко това е преплетено в духа на Велико Търново. Автентичната архитектура на старата българска столица прави града привлекателен за туристи както от страната, така и от чужбина.

Велико Търново намира място във всяка класация за красиви градове и почти всеки е съгласен, че е едно от най-вълнуващите и прекрасни места в България.

2. Пловдив - Древен и вечен

Пловдив се смята за един от най-старите градове в света и най-старият все още населен град в Европа, като е по-древен дори от Атина. Това, разбира се, е белег за невероятно богата история, римски руини, красива старинна архитектура и несравнима атмосфера.

Пловдив е вторият най-голям град в страната след София и се намира в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Градът впечатлява с чудните си малки калдъръмени улици и великолепни фасади, съхранени в Стария град. Пловдив едновременно е запазил и съчетал архитектура и традиции, културни паметници, музеи и история от няколко епохи, заедно с космополитния си вид и модерно излъчване.

Можете да посетите римския амфитеатър, който все още функционира като театър на открито, римския стадион, римския форум, Джумая джамия и резиденцията Ейрене.

Както е известно градът е построен на седем хълма, а околността е обиколена от Стара планина и планинската верига Родопи, превърнали се в любимо място за туристи и местни жители за дълги разходки. За красива панорамна гледка към града, можете да се изкачите на един от тези седем хълма.

В града ежегодно се провеждат редица културни събития, сред които международният панаир, международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът", "Капана фест", "Нощта на Пловдив", музикалният форум Sounds of The Ages и много други.

През 2019 г. Пловдив беше избран за "Европейска столица на културата", което привлече още повече туристи у нас и доведе до организирането на многобройни събития, изложби и мероприятия.

3. Копривщица - революционен полъх от Възраждането

Градът е класиран сред 30-те най-красиви малки градчета в Европа в класация на британския ежедневник The Telegraph и японската асоциация на туристическите агенции JATA. Копривщица безспорно заслужава да се нарече един от най-красивите градове в България.

Копривщица е известна със своята автентична българска архитектура, народни фестивали и интересни исторически забележителности. Заедно със Стария град на Пловдив, Копривщица е сред най-добре запазените възрожденски градове у нас, и все още успява да запази духа и атмосферата на Българското Възраждане. Историята на това градче е силно свързана с въстанията срещу Османската империя през XIX век, заради което и заема специално място на туристическата карта на България.

Едни от най-важните забележителности в Копривщица са каменният мост на Първата пушка, къщите-музеи на Димчо Дебелянов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и други видни български личности и революционери. Не пропускайте и къщата на Хаджи Ненчо Палавеев - един от най-богатите българи, живели някога.

От 1965 г. насам, на всеки 5 години, се провежда Националният събор на българското народно творчество. Събитието събира музиканти, танцьори и артисти от цялата страна, които представят своето творчество в рамките на 3 дни.

4. Несебър - 3000 години история на брега на морето

Няма как в класацията за най-красив град в България да пропуснем да споменем и перлите на родното Черноморие. Несебър – древен и модерен, е един от най-прекрасните и предпочитани градове по Южното Черноморие. Несебър е под закрилата на ЮНЕСКО и всеки, посетил го, разбира, че това не е случайно.

В съседство на север, на по-малко от 10 км, се намира един от най-популярните туристически курорти – Слънчев Бряг.

Но ето защо Несебър е по-добрият вариант. Градът може да се похвали с красив старинен град, разположен на интересен полуостров. Ако го изберете като място за почивка, имате възможност не само да събирате тен на плажа, но паралелно с това и да посетите интересни исторически забележителности от няколко епохи. По пътя към Стария Несебър ще минете покрай една от последните останали вятърни мелници в България.

Можете да посетите старите църкви в Несебър и да видите тракийските укрепления. Разходете се по калдъръмените улички и вижте дървените къщи от 19-ти век. Несебър е като музей на открито, разкриващ 3000 години история на своите посетители.

5. Русе - малката Виена

Няма да пропуснем да споменем и града на Дунава, който "лежи" на границата с Румъния. Наричан още "малката Виена", Русе си е спечелил славата на един от най-красивите градове у нас. Архитектурата тук се различава от което и да е друго място в страната, защото е била силно повлияна от стиловете необарок и неорококо, които са допринесли и оформили централноевропейския облик на града.

Има много неща, които да се видят в Русе, сред които Пантеонът на възрожденците, младежкият парк, къщата-музей на Захари Стоянов, къщата-музей на Баба Тонка и други.

6. Казанлък - домът на розите

Няколко основни неща отличават Казанлък от останалите градове в България. На първо място, тук се намира най-голямата и най-добре запазената тракийска гробница в страната, която е включена и в списъка на ЮНЕСКО.

Казанлък е добре познат и като столицата на Розовата долина. Тук се намира единственият по рода си Музей на розата, както и историко-етнографският комплекс "Кулата", където посетителите могат да видят примитивно розоварене и да тестват продукти с маслодайната роза.

Ежегодно тук се провежда и популярният Празник на розата, който привлича както родни, така и чуждестранни туристи.

7. Созопол - антична морска приказка

Созопол е сред любимите курорти на българите по родното Черноморие. Той съчетава в себе си както спокойствие и красота, така и богато историческо наследство. Разположен е на няколко малки полуострова, на около 30 км южно от Бургас.

Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и се смята за един от най-старите български градове, заедно с Несебър. Създаден е през 610 г. пр. н. е. от гърците.

Созопол е домакин на един от най-големите фестивали на изкуството в страната през септември - Аполония.

Запазената старинна архитектура от XVIII – XIX век в Стария град, многобройните красиви плажове и ежегодните организирани празници на изкуствата са само част от причините, които привличат хиляди туристи и които ще ви накарат да се влюбите в този китен черноморски град. В наши дни повечето хора посещават района заради великолепните морски курорти, прекрасни плажове и романтични калдъръмени улички.

8. Банско - български курорт на световно ниво

Банско е известен като ски курорт №1 в България. Градът сгушен в подножието на Пирин планина, чийто първенец Вихрен достига 2914 м и е вторият най-висок връх в България.

Всъщност тук ще намерите най-дългата ски писта в цялата страна. Ски курортът редовно се конкурира с курортите във Франция и Швейцария за висококачествено ски изживяване, на по-ниски цени от Алпите.

Банско предлага отлични условия за ски и сноуборд, но ако не сте почитатели на това, можете да се насладите на разходка из Стария град, да се поглезите със СПА почивка, или просто да донесете наслада на небцето си в някой от традиционните български ресторанти.

Всяка година в града се провежда ежегодният джаз фестивал в Банско, който привлича международни участници и известни български изпълнители.

9. Асеновград - градът на булките

Съчетал в себе си исторически паметници, величествена Асенова крепост – пазителка на града, китни улички, музеи и красотата на Родопите, Асеновград със сигурност си заслужава да бъде посетен. В близост до града се намира и Бачковският манастир – един от най-големите и забележителни манастири в страната, известен със своята чудотворна икона на Света Богородица.

Градът е обявен за най-красив в България в класация на Дарик радио през 2014 г.

Градът е известен не само с природните красоти и забележителности, но и с това, че тук може да се види на най-голямата колекция от булчински рокли в България, затова не е случайно, че Асеновград е познат като град на булките.

10. Мелник - малък и прекрасен, с аромат на вино

Колкото малък, толкова и прекрасен. Разположен на фона на пейзаж от пясъчни планини, Мелник е официално най-малкият град в България и може би най-очарователният.

В Мелник можете да посетите Кордопуловата къща – най-голямата къща, оцеляла от Възраждането. Построена е през 1754 г. за богат гръцки търговец и има съоръжения за производство и съхранение на вино. В България има непознати и прекрасни места извън големите курорти

Мелник е много популярен със своето вино, така че не тръгвайте оттам, без да опитате специалната, произведена в този регион напитка на Дионис. Можете да посетите избата на Шестака, добре запознат с винопроизводството собственик, който може да ви разкрие невероятни тайни. Попитайте го и за историята на малката изба, тя е впечатляваща!

А за най-добри гледки към пясъчните пирамиди в Мелник може се изкачите до платото Свети Никола.

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички