5 начина да накарате служителите си да пият повече вода


5 начина да накарате служителите си да пият повече вода
Снимка: iStock

1224

Мислейки за хидратация, повечето хора се фокусират върху това какво биха направили у дома си, за да получи тялото им нужното количество вода. Не трябва да се забравя обаче, че по време на дългите часове на работното място организмът също се нуждае от достатъчно течности.

Чрез осигуряването на постоянен достъп до чиста вода вашите служители ще получат редица здравословни ползи като подобрена мозъчна функция, повишена концентрация, предотвратяване на стреса и главоболието. Гарантирано ще увеличи и енергията им, без да се налага да консумират сладки изделия и напитки или да прекаляват с кафето.

Ако самите вие сте убедени в ползата от добрата хидратация на работното място, може да предприемете различни стъпки, за да мотивирате служителите си да консумират повече вода. Поставете това сред основните цели на компанията ви, защото ще се отрази прекрасно върху здравето, физическия тонус, настроението и работоспособността на всички служители.

Има различни начини, с които да насърчите консумацията на вода на работното място. Вижте 5 от тях.

Осигурете филтрирана вода

Ако се погрижите за инсталирането на система за пречистване на вода на работното място, освен че решението е практично и екологично, ще сте напълно сигурни в подобреното здравослвно състояние на служителите. С подходяща система за филтрирана вода ще намалите количеството отпадъци от еднократна пластмаса и значително ще оптимизирате разходите си.

Усещането за принос към екологията ще повдигне морала на служителите. Когато знаят, че имат лесен достъп до неограничено количество чиста и свежа вода, те ще бъдат склонни да я консумират по-често. Това ще ограничи употребата на безалкохолни напитки, а редица проучвания сочат, че здравословните навици са пряко свързани с по-голямата продуктивност и високото качество на работа.

Предложете бутилки за вода за многократна употреба

Един семпъл, но ефикасен начин да се поддържа по-голям прием на вода от служителите, е да им осигурите бутилки за многократна употреба. Разбира се, всеки от тях може да използва и собствена, но когато бутилката е с лого на компанията, това ще бъде и израз на вашата загриженост за здравето им. Тя трябва да е удобна, устойчива и стилна, за да бъде едновременно практична и желана за употреба.

Набавете плодове за ароматизиране на водата

Много от служителите вероятно смятат водата за безвкусна и затова предпочитат други напитки, вместо да се хидратират с нея. Направете ефективен и важен жест към тях и всички останали членове на колектива – погрижите се в зоната за отдих да има на разположение пресни плодове. Резенче лимон или портокал, парченце киви или друг плод ще ароматизират перфектно водата в чашата или бутилката.

Ако в помещението има хладилник, не се колебайте да замразите парченца плодове. Така те ще се запазят повече време, а когато ги поставите в газирана или обикновена вода от машината, ще се насладите на прекрасен вкус и прохлада. Служителите ви със сигурност ще предпочитат този здравословен и достъпен вариант пред поредната газирана или енергийна напитка, съдържаща високо количество захар.

Разработете цялостна политика за хидратация

Информираността на служителите за значението на добрата хидратация и последиците от недостатъчен прием на течности ще ги мотивира да пият повече вода през целия работен ден. За целта е удачно да поставите образователни материали на работното място, да поканите лектор за провеждането на тематичен семинар и т.н. Може дори да разработите писмени правила по отношение на хидратацията, за да постигнете значими резултати.

Обучението на служителите ви и насърчаването им да спазват здравословната ви политиката ще доведе до положителни резултати, когато те се убедят в ползите от нея.

Използвайте мобилно приложение за питейна вода

Съществуват различни приложения, които ще бъдат полезни на служителите ви за поддържане на оптимални нива на хидратация. Някои апликации изпращат напомняне и отбелязват какво количество вода е консумирано от дадено лице. Така по интересен начин, дори под формата на съревнование, може да се проследи прогреса на отделните членове от екипа на дневна, седмична и месечна база.

Създаването на здравословна и екологична работна среда е важен акцент за всяка модерна и успешна компания. Може да започнете от най-лесното и ефективното – набавяне на качествена система за пречистване на вода. Тя неминуемо ще изпрати красноречиво послание до всеки служител за формиране на мотивация и здравословни навици, сред които от първостепенно значение е да се пие достатъчно вода.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички