„Черният Петък“ наближава. Подготвен ли е бизнесът ви да продава повече?


„Черният Петък“ наближава.  Подготвен ли е бизнесът ви да продава повече?
Снимка: iStock/Guliver

1816

Автор: Георги Димитров, Delta.bg*

По-малко от месец ни дели от един от най-очакваните дни през годината за търговци и потребители, а именно – Черният петък, който тази година е на 25 ноември. Експертите съветват бизнеса да подходи далновидно, за да избегне пропуснати ползи от повишения интерес на купувачите и склонността им за повече покупки именно на този ден. Георги Димитров - управляващ партньор на Delta.bg споделя ценни съвети за бизнесите, които целят максимален брой продажби през своя уеб сайт или елекронен магазин.

В търсене на добрите сделки онлайн

И през тази година в кампанията за „Черния Петък“ експертите прогнозират висок интерес и рекордни продажби, особено за онлайн търговците. Само в САЩ оборотът от онлайн търговия през 2021г. бе близо 9 милиарда долара, като над 88 милиона потребители са направили покупка в Интернет в периода на кампанията, по данни на Forbes.

Очакван ръст

България е една от страните с най-голям ръст в онлайн продажбите на “Черен петък” - от години повечето потребители очакват този ден и планират допълнителен бюджет за повече покупки. Все по-често изгодните сделки са онлайн и това е напълно разбираемо, предвид удобството, лекотата и огромния избор, с които потребителите разполагат.

Данните ни през последните години показват 2 до 4 пъти нарастване на трафика към онлайн магазините на нашите клиенти. Очакваме подобно развитие и по време на кампанията през тази година.

Пропуснатите ползи

Макар фокусът върху онлайн продажбите да не е изненада, все още много бизнеси изпитват затруднения да посрещнат увеличението в заявките и поръчките по време на кампанията. Още по-лош пример са онези, чиито онлайн магазини остават недостъпни за клиенти поради технически проблеми или претоварване.

Обикновено това се случва, когато не сте предвидили достатъчно хостинг ресурси и не разполагате с инструменти за защита и оптимизация на онлайн магазина си. При подобен сценарий сте податливи и на недобронамерени действия от страна на ваши конкуренти. И вероятно най-малко искате всички тези проблеми, след като сте инвестирали значителни средства в промоционални или рекламни кампании.

За да можете да обслужите всички свои потребители по време на „Черния Петък“ и всяка друга кампания, трябва да подсигурите постоянната работа на своя уеб сайт.

Как да се подготвят бизнесите

Голяма част от бизнесите не познават възможностите, с които да си гарантират повече стабилност и сигурност в онлайн среда и не предприемат допълнителни стъпки за това в период на кампания. Често срещано е и притеснението относно повишените разходи за бизнеса от подобни инициативи. Оказва се, че правилните решения не просто предотвратяват проблема, но могат да бъдат и много по-изгодни за онлайн търговците.

Съветваме всички онлайн търговци да използват облачна инфраструктура, тъй като нейните предимства са несравними с останалите хостинг решения на пазара. Cloud технологиите ви дават необходимата гъвкавост на ресурсите и разходите за тях, т.е. по всяко време можете да използвате точно толкова изчислителна мощ, отколкото се нуждае онлайн магазинът ви, за да функционира безпроблемно дори в пика на трафика към него по време на „Черния Петък“.

При този тип решения е възможно общите разходи, на годишна база за хостинг услуги, да бъдат дори по-ниски спрямо стандартните услуги с фиксирани параметри (напр. нает сървър).

Тънкостите

Облачните решения могат да ви гарантират не просто достъпност на онлайн магазина и скалируемост на услугата, но и много други предимства, които са фактор за повече продажби.

Разполагайки онлайн магазина си върху облачна инфраструктура, си гарантирате неговата бърза и стабилна работа в защитена онлайн среда, а с това – и лесната работа с уебсайта и доброто потребителско преживяване, които са ключови за спечелване на доверието на вашите клиенти. Тук мога да добавя и защитата и сигурността – от една страна, на данните на вашите потребители, и от друга – на файловете и информацията на вашия бизнес. Потърсете решения, при които винаги ще разполагате с пълна резервираност или т.нар., архивни копия на вашите данни.

Въпреки предимствата на облачните технологии, България все още е на последно място по внедряването на такива в организациите и бизнеса.

Когато говорим за „cloud” си давам сметка, че това може да е далечно понятие за някои онлайн търговци и бизнеси. Ето защо често насочваме своите клиенти към допълнителните ни услуги по администриране на облачни инфраструктури, при които те нямат ангажимент за тяхното управление и поддръжка. Вярвам, че подобни решения ще са от полза за всеки онлайн магазин, който очаква повече обороти по време на идния „Черен Петък“, и не само.

Освен подсигуряването на инфраструктура за сайта, има и още един ключов елемент, наложил се като тенденция през последните години.

Данните ни показват, че по време на „Черния Петък“ през 2021г. 75% от потребителите са посетили и поръчали от електронните магазини през мобилни устройства. Последният ми съвет към онлайн търговците е да се уверят, че уеб сайтовете им работят безпроблемно на мобилни устройства и за потребителите няма проблеми да разгледат продукт, както и да финализират и заплатят своята поръчка.

Още за автора:

Георги Димитров има над 10 годишен опит в разработването и оптимизацията на уеб-базирани приложения и електронни магазини, както и във внедряването на инфраструктурни решения от ново поколение в областта на облачните услуги и менажираните хостинг решения. Управляващ партньор е на една от водещите хостинг компании у нас - Delta.bg, част от Delta HighTech.

Още за Delta.bg

Delta.bg проектира, изгражда и управлява индивидуални cloud сървърни и инфраструктурни решения според нуждите на всеки бизнес. Вече над 12 години компанията променя дигиталната среда в България, предоставяйки надеждни услуги, като VPS Cloud сървъри, наети сървъри, колокация и специализирани хостинг платформи.

 

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички