Френската лига 1 – какво да очакваме през сезон 2021/2022


Френската лига 1 – какво да очакваме през сезон 2021/2022
Снимка: Getty Images/Guliver

1896

Лига 1 на Франция е сред първенствата, които определено попадат в центъра на светлината на европейските футболни прожектори. Предстои ни да станем свидетели кой ще излезе победител в надпреварата от сезон под номер 91, кои отбори ще се класират за европейските турнири, кои ще изпаднат, кои ще разочароват и кои ще надскочат себе си и ще ни впечатлят с изявите си.

Правенето на предварителни сметки и предоставянето на футболни прогнози за Лига 1 на Франция никога не е било лесно, но едно изглежда ясно, особено в последно време -безспорният фаворит тук е тимът на ПСЖ. Благодарение на огромните инвестиции посока Катар – Франция, той се превърна освен в основен претендент, както за повечето национални и наднационални турнири, в които се състезава, така и в много приятен за окото отбор. Едно от очевидните доказателства за надмощието и властта на „парижани“ е именно присъствието на живата легенда на световния футбол, Лионел Меси, в техните редици. Малцина от нас са си представяли въобще едно негово напускане на Барселона преди пенсия, а дори тези, по-дръзките от нас, които са допускали, че „бълхата“ ще смени клубната си принадлежност, то тези догадки по-скоро са били свързани с родната му Аржентина. В комбинация с Мбапе, Неймар, Серхио Рамос и много, ама наистина много големи футболни звезди, тимът на ПСЖ изглежда просто феноменално. Към момента логично заема върха в класирането на първенството – позиция, на която „принцовете“ ще направят всичко възможно по силите си да бъдат и в края на сезона.

Интересно впечатление правят три конкретни отбора – Ланс, Ница и Анже. Докато ако от Ница до някаква степен не би трябвало да бъдем толкова впечатлени, тъй като те от години изграждат силен отбор и често попадат в първите 10 тима в крайното класиране, то определено Ланс и особено Анже са изключително приятна изненада до момента и объркват плановете на доста големи френски отбори. Дали ще успеят да продължат това силно представяне до самия край?

В средата на класирането забелязваме съставите на Монако, които са в подем и се движат в посока евротурнири, Лион, които все още не могат да се мобилизират на максимум и допускат равенства срещу неособено претенциозни съперници и директно губят от фаворитите, както и настоящия шампион в лицето на Лил. „Мастифите“ по всяка вероятност изглежда, че страдат от синдрома на „втория сезон“. Това е една аномалия, която настъпва за отбора, който е завършил в челните места предходния сезон, но сега няма капацитета, средствата, широката скамейка, опита и др., за да повтори силното си представяне и просто се носи по-течението, в случая, там някъде в средата му.

Спускайки се надолу по стъпалата по посока на зоната на изпадащите забелязваме състави, които традиционно се намират в нея – Брест, Троа, Клермон и др. Виждаме също така и два сравнително нетипични отбора да попадат в застрашителната зона. „Жирондинците“ от Бордо сякаш трудно губят мачовете си, обаче още по трудно ги печелят и на фона на множеството натрупани равни резултати, те са в подобна незавидна позиция във временното класиране. По всяка вероятност обаче би трябвало да успеят да се мобилизират в движение и да се класират поне в топ 10. Може би най-нехарактерния факт забелязваме на самото дъно на Лига 1. На 20тата временна позиция, без нито една победа към момента срещаме най-титулувания тим на този турнир – Сент-Етиен. А те разполагат с един именит мениджър в лицето на Клод Пюел, който ако продължава с тези изяви на кормилото на „светците“, може и да не дочака края на сезона като техен треньор.

Надпреварата е в своя начален етап и оборотите тепърва предстои да се покачват, цикълът да се затяга и към късна пролет, да се отсеят най-достойните. В такъв стадий сме, че при една силна или една слаба серия последните могат да станат (почти) първи и обратно. Единственото, което изглежда трудно дори за въображението, е евентуално изплъзване на поредна титла от ръцете на ПСЖ – „парижани“ определено изглеждат с класи по-горе от останалите си съперници!

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички