Из Словения с автомобил - какво да знаят туристите?


Из Словения с автомобил - какво да знаят туристите?
Снимка: Unplash.com

4274

Словения е кокетна красавица, която предлага на своите посетители уединение с природата, градско спокойствие и вкусна храна. В рамките на часове може да се озовете от брега на Адриатическо море до величествените алпийски върхове. За няколко дни може да се насладите на очарователни градове, огромни пещери, величествени замъци и още много забележителности, с които Словения ще ви изненада приятно.

Страната е член на ЕС и на Шенген, а близостта й до България я прави изключително подходяща за туристи с личен автомобил. В такъв случай, както вече се досещате, трябва да имате редовни документи и платени пътни такси. Винетките са задължителни за преминаване през словенските магистрали и скоростни пътища. Поддържаните трасета ще ви отведат до желаните дестинации бързо и комфортно.

Всичко е лесно с електронна винетка

От миналата година хартиеният стикер отпадна и в Словения важат само електронни винетки за МПС под 3.5 тона. Така интернет платформите улесняват всеки, който иска да купи словенска винетка, още преди да влезе в страната. Документът за активация получавате на електронната си поща след заплащане, а отичането е дистанционно. В Словения има и участък, който се заплаща отделно на пунктовете на място. Това е магистралният тунел Караванке между Австрия и Словения с дължина от 7.8 км.

Цената на винетките зависи от валидността им - седмична, месечна или годишна, както и от вида и тонажа на превозното средство. Важно е да уточним, че ако нямате винетка или тя е изтекла, рискувате да получите глоба, която започва от 300 евро. Също така, платената пътна мрежа е далеч по-уредена от третокласните пътища. В общия случай отклоняването от магистралите и скоростните пътища ще ви струва повече време и разходи за гориво.

Какви са правилата за шофиране в Словения?

Максимално допустимата скорост за леките автомобили в Словения е 130 км/ч за автомагистралите, 90 км/ч за главните пътища и 50 км/ч за населените места. Другите задължителни изисквания са стандартни - застраховка, валидна шофьорска книжка, резервна гума и комплект за първа помощ със светлоотразителна жилетка и триъгълник. В зимния период (от 15 ноември до 15 март) ви трябват зимни гуми или вериги.

Словенците държат на отговорното шофиране, затова всички пътници трябва да носят предпазни колани. Разговорите на водача по мобилен телефон са строго забранени, затова използвайте слушалки или хендсфрий устройства. Също така, в Словения трябва да шофирате с включени светлини през целия ден, без значение от часа и сезона. Ако се случи инцидент, телефонният номер за спешни ситуации е 112.

Какви са пътищата в Словения?

Словения може да се похвали с голям напредък в борбата с жертвите на пътя. Катастрофите прогресивно намаляват в продължение на години. Това се дължи на комбинацията от модерни пътища с качествена маркировка, дисциплина на водачите и редовен контрол на трафика. Също така, местната пътна мрежа разполага с множество кръгови кръстовища, които се смятат за по-безопасни, а покрай главните трасета са изградени модерни и приятни места за отдих и почивка.

Най-дълга е Автомагистрала А1 от Шентил на границата с Австрия до Копер на Адриатическо море. Тя свързва най-големите градове - Марибор, Целе и столицата Любляна. А1 има директна връзка с останалите четири магистрали, така че най-вероятно ще преминете именно през нея по време на вашия престой в страната. Трасето минава през тунели и живописни мостове в две, а на места и три платна в посока.

Едно от най-красивите и гостоприемни места в Европа, Словения е идеална за разглеждане с автомобил. Местните са спокойни и вежливи зад волана, спазват правилата и уважават другите участници в движението. В повечето градове има зони за платено паркиране, които са обозначени с цветни табели, но също и безплатни паркинги. Ако искате чиста природа, кристални реки и езера, уютни градове и страхотна почивка, това е дестинацията, която определено трябва да включите в плановете.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички