Как да изберем правилно храна за нашето куче


Как да изберем правилно храна за нашето куче
Снимка: petfood.bg

2178

Сухата храна отдавна е един от основните хранителни варианти за кучета от всички възрасти. Готовата храна улеснява собствениците да осигурят пълноценна храна с всички витамини и минерали. Промишлено произведените гранулирани храни се предлагат в различни форми и размери на гранулите. Нивото на качество и съставът на храната се различават за всеки клас храна. Производителите отчитат дори нивото на физическо натоварване, което кучето е свикнало да понася. В края на краищата здравето на кучето, лъскавината на козината, растежът и развитието на кученцата зависят от начина на хранене.

Всички видове готова за консумация храна за кучета под формата на сухи гранули могат да бъдат разделени на класове, които се различават значително помежду си. Разделят се на икономичен, премиум, суперпремиум и холистичен.Съдържанието на хранителни добавки и функционални съставки е характерно само за по-скъпите продукти. Евтините храни от масовия пазар съдържат в най-добрия случай протеин от бипродукти или трупно брашно и значително по-голяма част от зърнени култури. Такава диета няма да навреди сериозно, но това не е много полезно за животните. Най-високия клас суха храна е холистичният. При производството на храна от този клас се използват само продукти с най-високо качество. Основата винаги е най-малко 60-80% висококачествено месо.

Разделянето на класове не е въведено случайно от производителите. То помага да се избере подходящият качествен продукт, като бързо се отсяват съответните категории на рафта. Освен това, когато купувате готова храна от по-малко известни марки, именно ценовия фактор и състава упоменат на етикета помага да се разбере нивото на производителя.

Разнообразна гама и различни видове храни за кучета може да разгледате на сайта – Petfood.bg

На много домашни любимци се препоръчва строга диета, която изисква премахването на много храни. Това е сравнително лесно за поддържане със суха храна. Този хранителен вариант има и няколко други предимства.

Голямо разнообразие от продукти в различни класове.

Готовите храни за домашни любимци често са съобразени с възрастовата група на домашния любимец, нивото на физическата му активност, интензивността на упражненията и дори понякога с породата му, въпреки че ние не сме особени привърженици на това разделение. Освен това диапазонът на цените също е доста широк, което позволява на всеки собственик да вземе решение за храненето на домашния любимец, без да надвишава планирания бюджет.

Значителна икономия на време.

Всичко, което трябва да направите, за да нахраните домашния си любимец, е да напълните нови гранули. Храната не се разваля бързо, подходяща е за използване и в автоматични дозатори. Ако стопанинът отсъства за дълъг период от време или пътува с кучето, най-добрият избор е готова формула.

Поддържане на здрави зъби.

Употребата на суха храна за кучета оказва леко абразивно действие върху зъбния емайл и почиства отлаганията, като предотвратява повторната им поява.

Доверие в качеството на храните.

Не е необходимо да търсите подходящото месо и да се замислите дали то е прясно и дали кучето ви не е алергично. Можете да изберете предварително приготвената суха храна, която да задоволи и най-взискателните домашни любимци, а ако не пестите, качеството на съставките ще бъде на най-високо ниво.

Няма нужда от допълнителни витаминни и минерални добавки.

Висококачествените храни ги съдържат в достатъчни количества. Бюджетните разновидности не са толкова привлекателни, а съставът им е по-беден и обикновено е необходимо закупуването на добавки, както при суровите диети.

Природосъобразност.

Едно скорошно проучване от есента на 2022 показа, че производството на суха храна има 8 пъти по-малък въглероден отпечатък в сравниение с производството на мокри консервирани храни. Повече по темата ще публикуваме в блога си скоро.

Сухата храна има и някои малки недостатъци, но повечето от тях се дължат на грешки на собственика при избора на храна за кучета. Затова ветеринарните лекари казват, че е важно да се прочетат характеристиките и предназначението на продукта. Един от недостатъците, които трябва да се вземат предвид, е нуждата от повече вода на домашния любимец и съответно трябва да осигурите необходимото количество вода на вашия четириног приятел.

Когато избирате суха храна за кучета, трябва да помните, че храната за малки кученца не е подходяща за възрастни животни. Ако храната е категоризирана по различен начин за различните възрасти, размери или нива на физическо натоварване, това трябва да се вземе предвид. Адаптираната диета е най-доброто решение за животни от всички възрасти.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички