Как да подберете най-подходящата авточаст или акумулатор


Как да подберете най-подходящата авточаст или акумулатор
Снимка: car-expert.bg

469

Без значение, дали имате свой принос, чрез стила си на шофиране, избора на пътища и други фактори, все някога настъпва момент, в който се налага да подменим някоя авточаст в нашия автомобил. В тази статия ще разгледаме, какви автомобилни части може да открием на българския пазар и към каква най-често се насочват клиентите.

Оригинални /OEM/ авточасти или такива от друг производител?

Има някои разлики между оригиналните автомобилни части и така наречените Aftermarket резервни части. Следпродажбените авточасти не се произвеждат от оригиналния доставчик и могат да бъдат променени за подобряване на производителността или намаляване на разходите. Въпреки че в повечето случаи по-скъпото е по-добро, важно е да сте сигурни, че частта, която купувате, ще работи и е напълно съвместима с вашия автомобил. За да получите най-качествените авточасти, не забравяйте да направите малко проучване преди това. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да вземете правилното решение.

Нови авточасти

Доста компании произвеждат резервни части, които са напълно съвместими с изискванията на производителя на съответната марка автомобил. За разлика от OEM частите, които фирмата на оригинално оборудване произвежда за своите автомобили, то тук имаме трета страна, различна от компанията, която е направила оригиналния продукт. Тези части и аксесоари обикновено са по-евтини от техните оригинални аналози.

Когато обаче говорим за акумулатори, няма място за компромис и двоумене. Понеже автомобилните акумулатори се водят консуматив, то при закупуването на нов автомобил той ще бъде оборудван с батерия, произведена от трета страна. В следващите редове ще научите, как да изберете правилно нов акумулатор.

Авто акумулатори

Автомобилна батерия се използва за създаване на стартов ток и стартиране на двигателя, но и за подхранване на всички електрически системи, дори когато колата не е запалена. За правилно захранване на двигателя и другите агрегати, трябва да изберете най-подходящия акумулатор, според каталожните данни на своя автомобил.

Автомобилните батерии се класифицират според техния размер, брой плочи, сила и обем на електролита.

 

Различните акумулатори имат различно устройство и през годините постоянно се усъвършенстват. Класическите и най-стари като технология са киселинните акумулатори, които се състоят от оловна пластина и електролитен разтвор. Тези плочи са свързани с тежки клеми, които са покрити с олово за устойчивост на корозия. Плочите обикновено се намират отгоре или отстрани на батерията. Ранните автомобилни батерии са използвали твърди гумени кутии и дървени сепаратори за плочи, за да държат плочите разделени. В днешно време обаче автомобилните батерии се произвеждат с пластмасови или плетени кутии.

Основните два вида автомобилни батерии са мокри и сухи клетки. Батерията със сухи клетки може да се постави в багажника, докато батерията с мокри клетки трябва да се монтира изправена под капака, за да се предотврати разливането на електролита. Избраният от вас тип батерия трябва да отговаря на нуждите на вашия автомобил.

Друг вид са геловите акумулатори, при които разлива на електролит е невъзможен и тези модели се ползват широко.

Най-новите и съвременни автомобилни акумулатори са доста по-сложно устроени и удовлетворяват нуждите на съвременните модели коли с интегрирана електронна система и Start-Stop функция.

Този вариант е познат като AGM /Absorbent Glass Mat/, който се саморазрежда до 50 пъти по-бавно от стандартните оловно-киселинни батерии с течен електролит и 10-15 пъти по-бавно от геловите акумулатори.

Друг добър вариант е EFB (Enhanced Flooded Battery). Подобрението в EFB батериите е използването на polyfleece материал, който се поставя върху всяка една от вертикалните оловни плочи вътре в батерията. Преимущество на EFB акумулаторите е, че издържа на цикличен разряд-заряд без това да я унищожава.

Пазарът на автомобилни акумулатори се движи от нарастващата популярност на базираните на горивни клетки и литиеви превозни средства и електромобили. През последните години в тази област се направиха множество иновации, които бързо се внедряват в автомобилния пазар. Тези мерки се подкрепят и от нарастващия брой правителствени стимули за насърчаване на електрически превозни средства. Промишлеността обаче е изправена пред няколко предизвикателства, включително променливи разходи за суровини.

 

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички