Как да разберем от какъв лаптоп имаме нужда


Как да разберем от какъв лаптоп имаме нужда
Снимка: iStock/Guliver

1453

На пазара за IT-продукти има различни видове лаптопи, цените на които силно варират и зависят от хардуерната конфигурация. Ето защо е важно изборът да се съобрази с нуждите, така че да не предплащате за параметри, които няма да използвате. По-долу от Пласико ще дадат някои насоки в това направление.

Какви категории лаптопи има спрямо нуждите

Най-популярни сред тях са ултрабуците и нетбуците, които понякога си приличат, но се различават по производителност и цени. Те са компактни по размери, но ултрабуците са идентични по характеристики на ноутбуците, докато нетбуците са много компактни и предназначени за работа предимно в интернет.

Геймърските лаптопи са с най-висока мощност на процесорите и графичната карта. Те са най-скъпата категория и са предназначени основно за геймърите. Притежават достатъчни параметри за стартирането на съвременните игри.

Класическите решения са предназначени за домашна или офис работа и конфигурацията им е стандартна за изпълнение на разпространените задачи: гледане на клипове, сърфиране в интернет, възпроизвеждане на малки игри и програми, слушане на музика и т.н.

На какво друго трябва да обърнете внимание

При избора на лаптоп е важно да се съобразите със следните особености от хардуерната конфигурация:

● батерия – тя определя колко време ще работи лаптопът с едно презареждане. 60 W/h са достатъчни за около 1-2 часа автономна работа в зависимост от натоварването на системата;

● брой на ядрата на централния процесор – 2-ядрените са подходящи за домашна употреба, а 4, 6 и 8-ядрените са за професионална работа със сложни програми като видеоредактиране;

● капацитет на твърдия диск – за предпочитане е SSD с поне 160GB памет;

● охлаждане – то обикновено е въздушно, но издаваният шум има значение. Колкото по-тих е, толкова по-добре;

● размер RAM (оперативна памет) – от нея зависи колко програми могат да работят едновременно. Минимумът е 2GB, като препоръчителният капацитет е 8GB

Какво е значението на операционната система и конекторите

Операционната система (OS) е софтуерът, който ви позволява да изпращате команди към системата, които да изпълнява – ако стартирате дадена програма, това е команда. Най-популярна е Windows и тя е най-интуитивна и лесна за усвояване от потребителите.

Обърнете внимание на арсенала от конектори. Те обикновено се представляват от няколко USB порта, 3,5 мм жакове за слушалки и микрофон, слотове за карти памет и VGA конектор за външен монитор.

Според онлайн магазин Пласико, преди покупката на нови лаптопи, добре преценете какво възнамерявате да правите на него и тогава вземете решение за покупка. Важно е да прецените също дали тя да е на изплащане. Днес има много изгодни промоции, които изобщо не са за изпускане.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички