Как да се радваме на топлата вода и да бъдем енергийно независими


Как да се радваме на топлата вода и да бъдем енергийно независими
Снимка: TESY

5857

Българският език е единственият на планетата, в който думата “профилактика” предизвиква студени тръпки (метафорично, но и буквално). В разгара на всяко лято, потребителите на всяка “Топлофикация” в страната остават без топла вода от няколко дни до месеци, поради “профилактика”, “планови ремонти”, “реконструкции на топлопреносната мрежа” и т.н.

Да останеш без топла вода в жегите не е забавно. Ако добавим авариите и ремонтите, които се случват през цялата година, имаме много сериозна причина да потърсим решение на проблема с топлата вода. Какви обаче са възможните решения? Ние, българите сме калени в несгодите и прилагаме различни методи за оцеляване. Бързоварът винаги е вариант, още повече, че доброто старо къпане с канчета ни дава ценна възможност да усетим как са живели нашите предци през 19-ти век.

Трайният вариант, разбира се, е бойлерът. Тук обаче идва познатата дилема на топлофицирания гражданин - струва ли си да дадеш значителна сума за обемист бойлер, само за да имаш “бекъп” на “ТЕЦ-а”? Т.е. бойлер, който през голяма част от годината кротко ще заема ценно място. Явно е, че сметките не излизат и тук мнозина се връщат при бързовара, който поне е ясен. Друг вариант са проточните бойлери, които правят гореща вода веднага, когато е необходимо. При тях със страшна сила стои същият въпрос - в какво си струва да инвестираш като застраховка за непостоянството на топлоснабдителните дружества?

Нека помислим какъв би бил идеалният вариант за “бекъп” на топлата вода? В по-широк смисъл - как да осигурим нашата лична енергийна независимост? Какво ще кажете, да речем, за компактни, надеждни и лесни за инсталиране бойлери с различен капацитет, които могат да бъдат монтирани според конкретните нужди? Например, малък компактен бойлер в кухнята и по-голям в банята, с колкото капацитет е необходим за миене и къпане. Или пък компактен бойлер, който е толкова лесен за монтиране, че можем да го приберем, когато “ТЕЦ-ът” започне да си върши работата?

TESY, които са българи, и знаят специфичното лятно значение на думата “профилактика”, са разработили точно такова решение - широка гама малки бойлери, които могат да бъдат адаптирани за всякакви нужди. Сред тях е серия проточни бойлери (общо 6 продукта), както и 10 вида компактни бойлери (серия Compact). Това разнообразие от модели и възможности позволява прецизен подбор на най-добрата комбинация от домашни уреди за затопляне на вода. Това напълно “променя играта” с топлата вода. От филма “всичко или нищо” (т.е. голям бойлер или никакъв) преминаваме в сценарий, при който имаме много възможности да изберем точно каквото, и колкото ни трябва, нито повече, нито по-малко.

Споменатите проточни бойлери на TESY са шест различни уреда, всичките с най-високия „А“ клас енергийна ефективност, с постоянна температура на водата и защита от прегряване. Сред тях са два подходящи за кухня за монтаж над мивка, съответно с метална и с керамична батерия, като вторият е още по-издръжлив на износване. Има ги във варианти с 3,5 kW и 5 kW мощност, което означава, че могат да бъдат включени към повечето електрически инсталации в страната. Има и модел за баня, с включена душ слушалка. Неговата мощност е 7 kW, което му позволява да осигури топла вода за къпане, без помен от ТЕЦ.

Универсалният проточен бойлер с мощност от 8 kW може да осигури с топла вода повече от една точка на потребление в дома ви, така че да можете да сте спокойни през всеки “планов ремонт на топлопреносната мрежа”. Всеки от споменатите модели е лесен за инсталиране и включва в комплекта си смесителна батерия, шнур с щепсел и всички необходими крепежни елементи за монтиране на уреда. Най-хубавото е, че тези уреди не заемат място. Споменатият универсален проточен бойлер, който може да захрани с топла вода едновременно кухнята и банята, е с размери едва 20 x 13 x 7,6 см (височина, широчина, дълбочина).

Важно е да се уточни, че при всички проточни бойлери температурата на топлата вода зависи от температурата на входящата вода и от това колко силно сме я пуснали. Това може да доведе до по-ниска температура, особено през зимата, когато входящата вода по тръбите е значително по-студена.

За широк избор на варианти TESY предлагат и серията Compact - малки бойлери с обеми от 5, 7, 10, 15 и 30 литра, с външен терморегулатор и анодна защита на водосъдържателя. Те са подходящи за инсталиране под или над мивка и са създадени за пестене на място и удобство. Всеки от моделите има и вариант за монтаж под мивка, който е подовостоящ и не се налага да се закрепва за стената. Това прави инсталацията изключително проста и бърза. Необходими са само две гъвкави връзки и електрически контакт, и топлата вода може да потече.

Единствено най-малкият от серията 5-литров бойлер е наличен само за монтаж под мивка. С височина 35 см и ширина 23 см той е най-портативното средство от серията. Бойлерите с обем 7, 10 и 15 литра за горен монтаж са с най-високия „А“ клас на енергийна ефективност. Всички модели компактни бойлери TESY са с емайлово покритие на водосъдържателите, което осигурява още по-висока дълготрайност на бойлера. Флагманът на Compact е 30-литровият бойлер в двата варианта за монтаж (горен и долен). Ето това е уредът, с който можете спокойно да си вземете бърз топъл душ дори при най-тежките планови ремонти на топлоснабдяването. Онези, така добре познати моменти, в които ТЕЦ-ът ви изпраща само сметки за плащане, но не и топла вода. Конкретно подовостоящият вариант на 30-литровия модел е най-лесният и бърз начин да си осигуриш къпане без бързовар и централизирано топлоподаване.

Можем да обобщим, че малките бойлери на TESY (поточни и компактни) са добър начин да запазим за себе си цивилизационното постижение на топлата вода, като едновременно с това спасим кармата си от негативни емоции, помисли и думи спрямо “топлофикациите”. Ето това е автентична win-win ситуация, както биха казали англоезичните хора.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички