Как да ускорите растежа на косата?


Как да ускорите растежа на косата?
Снимка: Shutterstock.com

3236

Дали поради причини като загуба на коса или заради прическа, която не харесвате, често се случва да искате да ускорите растежа на косата. Според експертите, косата расте с около един сантиметър месечно. Ускоряването на растежа на косата на практика е невъзможно, но има фактори, които могат да забавят растежа и елиминирането им може да реши проблема. Неправилна диета, стрес, хормонални промени и недостиг на витамини са част от факторите, които забавят растежа на косата. Влияние оказва и възрастта, тъй като с напредването и, растежът се забавя.

Какво забавя растежа на косата?

Растежът на косата е различен при всеки човек. Ако забележите рязка промяна в растежа, гъстотата или качеството на косата, е важно да се обърнете към специалист, за да се изследва дали има някакъв здравословен проблем като хормонален дисбаланс или липса на витамини например. Здравословният начин на живот с, физическите упражнения и диета, богата на антиоксиданти, са най-добрата превенция срещу косопад.

Бавен растеж или косопад?

Един от най-често срещаните проблеми, свързани със забавянето на растежа е андрогенната алопеция. Този феномен е наследствен и се наблюдава по-често при мъжете, отколкото при жените. Първите симптоми могат да се появят още от ранна възраст и при тяхната поява е важно да се обърнете към трихолог - дерматолог, специализиран в областта на косата, за да ви постави диагноза.

Две от най-предписваните и известни лекарства за лечение на андрогенната алопеция са Minoxidil и Finasterid, като първото се приема локално, а второто - орално. Те могат да се комбинират или да се използват самостоятелно.

И двата продукта, могат да забавят косопада, а косъмът става по-дебел и по този начин косата е с по-голяма плътност, а в някои случаи дори могат да поникнат нови косми от фоликули, които са били в покой. Но Minoxidil и Finasterid са ефикасни само в случаите на андрогенна плешивост.

Докато Finasterid може да се приема само от мъже, Minoxidil действа и при жени, като се прилага върху засегнатите от алопеция части, веднъж или два пъти дневно, при суха коса, за да може дозата да действа по-дълбоко.

Ефектът му е съдоразширяващ и по този начин помага на хранителните вещества да циркулират по-равномерно в кръвта. Това заздравява космения фоликул и спира процеса на алопеция. Освен това, резултатите от употребата на Minoxidil са бързи и ефектът може да се забележи още след  няколко месеца.

Източник на снимка:
Africa Studio / Shutterstock.com

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички