Как се рисува с маслени бои


Как се рисува с маслени бои
Снимка: https://maestropan.net/

6606

Маслените бои са изключително популярни не само заради текстурата им и техниката, която се използва, но и заради блестящите им нюанси и цветови опции. За тези от вас, които сте работили с акрил преди, маслената боя няма да бъде много по-различна въз основа на текстурата или консистенцията ѝ. Още повече, че ако се снабдите с качествени маслени бои MaestroPan, те ще позволят създаването на страхотна среда, заради текстурата им и възможността за наслояване. Маслените бои съществуват от стотици години и са били любими на художници като Да Винчи, Салвадор Дали, Микеланджело и Рембранд. За тези, които тепърва започват да рисуват с маслени бои, тази статия ще ви предостави някои полезни съвети за рисуване с маслени бои, както и ръководство за това как да ги използвате за постигане на по-добри резултати.

Нужно е време маслените бои да изсъхнат

Това може би е първото основно нещо, което трябва да запомните. Те изискват и използването на специални разредители и разтворители, които се използват по време на рисуване, и за почистване на четките и шпаклите след това. По-долу сме очертали някои основи на маслената боя, които ще ви помогнат да се подготвите по-добре как да използвате маслени бои за първи път.

Организирайте пространството си

Създаването на вашето арт студио у дома често е подценявана първа стъпка. Това е важно, тъй като трябва да се уверите, че имате не само правилните материали и инструменти за работата, но и правилното пространство. Това може да е в добре осветена стая във вашия дом или пък в уютна градина навън под някое сенчесто дърво.

 

Добрата вентилация е ключова при работата с маслени бои и разтворители. Също така се уверете, че сте поставили кърпа или стар чаршаф върху пода, за да предотвратите пръските. Когато рисувате с маслени бои облечете стари дрехи, които нямате нищо против да бъдат изцапани.

Започнете с малко

Опитайте се да приемете рисуването с маслени бои като процес и го разделете на стъпки. Въпреки че е личен избор, за мнозина е по-лесно да научат нещо ново, като започнат с малки стъпки. Рисувайте елемент по елемент, докато не се почувствате комфортно да започнете по-голям проект с повече елементи. Изпробвайте различни техники върху различни повърхности и малки платна, за да усетите кои ви харесват повече.

Изберете повърхността върху, която ще рисувате с маслени бои

Красотата на маслата е в тяхната гъвкавост. Те могат да се използват върху различни повърхности като платно, грундирана хартия или дърво. Можете да откриете вече грундирани опции или да закупите грунд или гесо и да направите тази стъпка сами. Целта на грунда е да осигури приятна и равномерно попиваща основа за рисуване. Грундът също така помага на боята ви да прилепне по-добре към повърхността на основата.

Използването на маслени бои и разтворители

Маслото не може да се смесва с вода и когато използвате маслени бои, това е основно правило. За да разредите боята си, да почистите четките и да приложите правилно определени техники, ще трябва да се снабдите с допълнителни неща - като например ленено, орехово или шафраново масло. Това са безопасни и естествени опции, които ще добавят мек, лъскав блясък към картините.

Използването на разтворители, като терпентин или уайт спирт, трябва да е умерено, за да се предотврати прекомерното разреждане на боята, тъй като те ще я разтворят твърде много и ще намалят лепилните и свойства.

Почиствайте четките си редовно

Почистването на вашата четка е основно правило, независимо с каква боя рисувате. Но знаете ли, че също така е полезно да почиствате по време на самото рисуване (между нанасянето на слоевете), когато рисувате с маслени бои? Това се прави за защита и гарантиране на дълготрайността на четките ви. Почистването на четките може да се извърши с помощта на работен ферниз, ленено масло. Можете да използвате и разтворител, но има риск да се повредят косъмчетата. Препоръчан от нас начин за почистване на четките е, след избърсване на боята в работна кърпа, да се измият с топла вода и твърд сапун, внимателно и многократно.

 

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички