Каква кредитна карта да изберем?


Каква кредитна карта да изберем?
Снимка: iStock

41154

От известно време, хората започнаха да се интересуват от продукти, които им осигуряват средства до заплата или при някакъв непредвиден разход. Вече почти всеки има кредитна карта. Тя е вид платежно средство, може да се използва многократно и дава достъп до определена сума. Чрез нея бихте могли да теглите пари или да внасяте, както и да плащате различни услуги, сметки и покупки.

По описание много прилича на класическата дебитна карта, но има доста разлики, които трябва да знаете. Те се състоят в това, че при дебитната разполагате с личните си средства от заплатата, а при кредитната ползвате средства отпуснати от банка или друга небанкова финансова институция. Сумата, използвана по този начин, трябва да се възстанови изцяло, а освен това има и определени лихви.

Какви са причините да изберем кредитна карта?

Изгодните условия, които предлагат различните фирми позволяват безпроблемно да заявите подобна услуга. Кредитната карта дава редица привилегии пред дебитната. Тя ще ви създаде много по-добри финансови навици и с времето ще свикнете, след като сте изтеглили определена сума да я възстановите в срок. Щом се справяте регулярно с това да изплащате баланса си, ще повишите личния си кредитен рейтинг.

Това показва, че сте отговорен човек, който правилно разполага с взетата сума и успява в срок да погасява задълженията си. Добрият кредитен рейтинг ще ви помогне, ако някога пожелаете да кандидатствате за потребителски или ипотечен заем.

Когато правите покупки в брой или с дебитната си карта на момента давате съответната сума. Ако използвате кредитна, ще се наложи да платите, чак когато настъпи денят за погасяване на задължението. Удобствата са наистина много и това е причината голяма част от хората да се възползват от такъв тип финансова услуга.

Много от доказаните небанкови финансови компании издават безконтактни международни кредитни карти MasterCard. Освен това има и други причини, които биха ви насочили към нещо подобно:

  • кандидатствате онлайн – няма нужда да ходите до офис на фирма, за да заявите издаване на кредитната карта. Всичко става бързо и удобно онлайн;
  • няма такса за теглене от банкомати в страните от целия свят – изключителна привилегия, благодарение на която спокойно ще може да разполагате със средствата, щом са ви нужни;
  • получавате пълна информация онлайн – чрез персоналния си профил, може да следите наличността, да се информирате за транзакциите и текущото си задължение;
  • одобрението става бързо – няма излишна бюрокрация и много бързо ще получите отговор дали сте одобрени.

Потребителите избират да се възползват от различните видове финансови услуги днес, защото те дават спокойствие и осигуряват нужните средства до заплата.

Има ли значение, каква кредитна карта използваме?

Най-известните и доказани в света платежни мрежи са Visa и MasterCard. Тези компании са със седалище в САЩ и не са картоиздатели, но оперират в целия свят. Всяка финансова институция сама решава, чии услуги да използва. По този начин клиентите ѝ се възползват от редица предимства. Парите, с които се разплащате влизат и излизат от банковата сметка и обикновено няма значение, какъв е брандът. Често обаче компаниите решават да предоставят промоционални оферти.

кредитна карта

Промоциите, които предоставят различните брандове се менят във времето, но винаги има възможност да ги проучите и да се облагодетелствате от тях. Обикновено това са отстъпки при пазаруване и пътувания. И двата вида предоставят сигурност при пазаруване онлайн. Клиентите са защитени от измами в интернет пространството.

Какви са изискванията за получаване?

Тъй като лимитът по картата е до 3 000 лв., изискванията към потребителя са много ясни и конкретни. Трябва да сте български гражданин навършил 18 години. От значение е да имате доход, защото това е гаранция, че регулярно ще обслужвате задълженията си. Също така е необходимо да притежавате валиден документ за самоличност. Служителите ще проверят кредитната ви история и ще получите бърз отговор дали сте одобрени.

Ако изпълните изискванията, бихте могли да се възползвате от всички привилегии, които ви дава притежанието на кредитна карта. Ще разполагате със средства за неотложни покупки, за които нямате пари в момента. Няма нищо лошо в това, да разполагате с подобно удобство.

На какво да обърнем допълнително внимание?

Когато заявявате подобна услуга е от значение, да обмислите всичко внимателно и да сте наясно с плюсовете и минусите. Колкото по-добре се информирате, толкова по-отговорно ще използвате предоставените средства. Най-важните детайли са:

  • лимитът – това всъщност е сумата, която сте договорили. Ще разполагате с определен лимит, от който може да теглите. Има фирми, които могат да го повишат след време, при коректност от ваша страна;
  • лихвата – върху не върнатата навреме сума се начисляват лихви. Изберете услуга, при която лихвеният процент е възможно най-нисък. Ако сте изхарчили 1000 лв за определена покупка и сте договорили 2% лихва, означава че, ако не платите в срок, към сумата всеки месец ще се прибавят по 20 лв.;
  • гратисният период – продължителността на този срок е особено важна за всеки потребител. Бъдете внимателни и връщайте парите на време, защото след това сумата, която дължите, нараства с лихвата;
  • дата на падеж – това е денят, в който се изготвя извлечението за плащанията. Важно е да знаете всеки месец на коя дата е падежът.

Не е трудно да запомните тази информация, защото тя ще ви помогне да сте максимално изрядни. Трябва да следите внимателно разходите по картата, които правите. Препоръчваме ви да четете условията, които са по договора, за да ги изпълнявате стриктно. Така ще останете доволни от предоставената услуга.

Отнесете се към този въпрос отговорно и се старайте да използвате парите само за неотложни покупки. Не правете излишни харчове, ако не сте сигурни, че приходът ви може да покрие изтеглената сума. Възможността да разполагате с допълнителни средства винаги е привилегия, от която днес може да се възползвате бързо и лесно онлайн.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички