Какво правят добавките за вашия автомобил?


Какво правят добавките за вашия автомобил?
Снимка: Shutterstock

3472

Когато се опитвате да намерите най-добрите горивни добавки за вашето превозно средство, имате много опции. Спрямо вида на автомобила ви, може да ви е необходима добавка за бензин или добавка за дизел. Освен това, задължително трябва да сменяте маслото на равни интервали от време, което означава, че е добре да изберете и качествена добавка за масло. С помощта на motornomaslo ще разгледаме какво правят всички тези добавки за вашия автомобил и как могат да подобрят работата на двигателя ви.

Добавка за дизел и добавка за бензин

Добавките за гориво могат да предотвратят бъдещи проблеми с поддръжката на автомобила ви. Също така ще подобрят и разхода ви на гориво. При по-старите автомобили горивните добавки са напълно задължителни, за да извлечете максимума от двигателя ви. По-старите превозни средства имат повече нечистотии, които са се натрупали в горивните инжектори. Добавките за дизел и за бензин могат да помогнат за почистването на тези отлагания и да предотвратят скъпата поддръжка.

Добавките за дизелово гориво са добавки, които служат за подобряване на свойствата на горивото, за почистване на двигателя, за увеличаване на неговата производителност и експлоатационен живот и за намаляване на разхода на гориво. Независими тестове потвърждават положителния им ефект върху ефективността и емисиите на отработени газове.

Ефективност на добавките за дизел

Реномираният германски институт за изпитване APL, който тества двигатели и части на двигатели на производители на автомобили, успява да потвърди почистващия ефект на добавките за дизел и за бензин. За тази цел инженерите най-напред натрупват отлагания по инжекторите (дюзите за впръскване) с помощта на цинкова смес, което води до намаляване на производителността на двигателя и влошаване на стойностите на отработените газове.

Във втората фаза се излива добавка за дизел или за бензин, за да се провери нейната ефективност. Резултатът е впечатляващ и замърсените инжектори се освобождават от отлаганията и производителността на двигателя се повишава. Качеството на отработените газове също се подобрява.

Значително намаляване на въглеродния оксид и въглеводородите

Друг тест е проведен от GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung). Дизелов двигател на BMW с пробег 124 000 км и бензинов двигател на Opel с пробег 57 000 км са изминали няколкостотин километра с добавка за гориво. След това се проверява стойността на въглеродния оксид (причинен от непълното изгаряне). И при двата автомобила емисиите на въглероден оксид вече не се откриват, а концентрацията на въглеводороди е намалена наполовина в дизеловия автомобил.полез

Добавки за дизелово гориво за двигатели и моторни масла

От химическа гледна точка дизеловото гориво е смес от въглеводороди. Горивото се предлага в различни разновидности. От една страна, има дизелово гориво за моторни превозни средства като автомобили, мотоциклети и камиони, а от друга страна, има по-гъстото морско дизелово гориво. Дизелът може да се произвежда и синтетично, например от природен газ или от биомаса, която след това се използва за производството на така нареченото гориво BtL (biomass to liquid). Дизеловото гориво има свойството да гори само когато е изложено на висока температура, което, в допълнение към по-дългата молекулна верига, го отличава от бензина, който е много запалим. Заради това и една добавка за бензин е толкова различна от една добавка за дизел.

Дизеловите горива за автомобили се разделят на стандартни и премиум дизелови. Последният съдържа повишено цетаново число и специални висококачествени добавки, които подобряват свойствата му. При премиум дизела отново има много различни продукти и производители.

Качеството на дизеловото гориво оказва много силно влияние върху експлоатационния живот на много компоненти на двигателя. Нискокачественото гориво води до лошо изгаряне и отлагания в дългосрочен план, поради което е толкова важно да се използват добавки.

Добавките за масло могат да са най-разнообразни

Няма да навлизаме в дълбочина за различните брандове, защото всяка една марка, която откриете в Motornomaslo е с доказано качество и няма да останете разочаровани, но ще ви разкажем за видовете.

Спрямо вида на двигателя ви, добавките за масло могат да бъдат срещу корозия, така наречените инхибитори за ръжда и корозия, подобрители на вискозитета на маслото, срещу износване, за екстремно налягане, за почистване на отлаганията и други. Всички тези добавки ще помогнат на двигателя ви да работи по-добре, да стартира по-лесно в екстремно време и да не се амортизира бързо, дори и автомобилът ви да не е нов.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички