Какво представлява кето брашното и за какво се използва?


Какво представлява кето брашното и за какво се използва?
Снимка: iStock

3450

Кето брашното, е специално формулирано за да отговаря на изискванията на хора, следващи кетогенна диета или диета с ниско съдържание на въглехидрати. Този продукт е разработен да замени обичайните брашна, които съдържат висок процент въглехидрати, като пшенично или оризово брашно.

Източник на изображение: freepik.com

Какво е кето брашно?

Кето брашното, е произведено от съставки с ниско съдържание на въглехидрати, като бадеми, кокос, чиа семена, ленени семена, какаово масло или други подобни. Тези съставки са обикновено със съдържание на въглехидрати, което е ниско или съвсем минимално.

Бадемово брашно - Това е едно от най-популярните кето брашна. То се произвежда от смлени бадеми и има ниско съдържание на въглехидрати. Бадемовото брашно има леко орехов вкус и се използва за приготвяне на хляб, бисквити и палачинки.

Кокосово брашно - Това брашно се прави от сушен и обелен кокос и също има ниско съдържание на въглехидрати. Кокосовото брашно добавя лек и сладък кокосов вкус към ястията и се използва за приготвяне на сладки и солени ястия.

Чиа брашно - Чиа брашното се прави от смлени чиа семена и съдържа много малко въглехидрати. То съдържа и много диетични фибри, което го прави подходящо за добавяне към ястия и смутита.

Ленено семе - Този вид брашно се прави от смлени ленени семена. То има приятен вкус и аромат и се използва за приготвяне на питки, палачинки и хляб.

Сусамово брашно - Сусамовото брашно се произвежда от смлени сусамови семена и има интензивен сусамов вкус. То е богато на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, като се използва за различни рецепти.

Кедрово брашно - Това брашно се прави от смлени кедрови ядки и има богат аромат и вкус. То се използва за приготвяне на хляб, бисквити и десерти.

Зеленчуково брашно - Това е специфичен вид кето брашно, направено от сушени зеленчуци като броколи, цветна капия и тиквички. Зеленчуковото брашно е богато на фибри и витамини и се използва за приготвяне на безглутенови продукти.

За какво се използва кето брашното?

Печене и готвене - Кето брашното, се използва за замяна на обичайното брашно в рецептите, които са част от кетогенната диета или други нисковъглехидратни диети. Можете да го използвате за приготвяне на хляб, бисквити, пайове, палачинки и други.

Плънки и сосове - То може да се използва за сгъстяване на сосове и плънки без да се добавя високо съдържание на въглехидрати. Това го прави подходящо за кето версии на супи, сосове и салси.

Подправки и захарни заместители - Кето брашното може да бъде добавено към подправки или захарни заместители, за да им придаде текстура и структура.

Заместител за панко - За да приготвите версии на панировки, можете да използвате кето брашно.

Ефективното използване на кето брашното изисква експериментиране и приспособяване на рецептите. Тъй като този продукт няма свойствата на обичайното брашно, ще трябва да пробвате различни пропорции и методи, за да постигнете желания вкус и текстура.

Ето една страхотна рецепта за постен кето хляб, от който ще си оближете пръстите:

Постен кето хляб

Необходими продукти:

300 г бадемово брашно

60 г кокосово брашно

40 г ленено брашно

40 г псилиум хуск

1 с. л. ленено семе (7 г)

15 г бакпулвер

1 с. л. сол

30 мл зехтин екстра върджин/кокосово масло

5 мл ябълков оцет

500 мл хладка вода

30 г зелени маслини

1 ч. л. сушен риган

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200°C. Застелете с хартия за печене тавичка с приблизителни размери 23х13 см. Намажете леко хартията с мазнина, за да сте сигурни, че хлябът няма да залепне. Заделете настрана.

В голяма купа изсипете всички сухи съставки и разбъркайте добре, за да се смесят. Добавете течните съставки. Редът няма значение. Разбъркайте с шпатула или лъжица, след което с ръце омесете тестото за около 1-2 минути. Ако все още е лепкаво, добавете още малко хуск. Тестото трябва да бъде леко влажно, но да не лепне по ръцете. Оставете настрана 10 минути, за да позволите на фибрите да абсорбират напълно течността.

Поставете оформеното тесто в тавичката. Разтрийте леко с мокра ръка повърхността на хляба, за да премахнете шуплите и да създадете гладка повърхност.

Печете за 70 минути на средна решетка. Режимът за печене с вентилатор е най-добрият.

След 50 минути проверете с клечка за зъби дали хлябът е изпечен. Ако излезе чиста, е готов. Ако не, това означава, че хлябът е все още мокър отвътре, покрийте формата за хляб с парче алуминиево фолио, намалете топлината до 180°C и продължете да печете за 20-30 минути, докато се изпече в средата.

Извадете хляба от тавата с помощта на хартията.

Охладете напълно на решетка преди нарязване – поне 3 часа за най-добри резултати.

Нарежете на 16 филийки. Съхранявайте в хладилник до 5 дни. Можете да го замразите до 3 месеца в херметически затворен съд.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички