Какво представлява услугата Монтаж на радиатори?


Какво представлява услугата Монтаж на радиатори?
Снимка: БГНЕС

1019

Разнообразие от способи за отопляването на имотите се предлагат на пазара. Но като, че ли един от предпочитаните е използването на парно с радиатори. Независимо от източника на топлинна енергия е очевидно, че чистотата и комфорта във всяко едно помещение както и поддържането на постоянна температура са гарантирани. За да се изгради сигурна, цялостна и ефективно работеща инсталация имайте предвид, че е от значение кой и как ще извърши монтаж на радиатори, които са съществен елемент в отоплителната инсталация. Именно за тях ще си говорим днес като идеята ни е да обърнем повече внимание именно на инсталацията и нейната ключова роля за правилно функционираща отоплителна система.

Важна информация за монтажа на радиатори

Има значение дали се касае за централна или локална система за отопление. В случай, че разчитате на топлинна енергия, която се подава от ТЕЦ е важно да имате предвид, че ще ви е нужен от абонатната станция. Няма как да се пристъпи към монтаж при положение, че не е източен флуида от тръбите. Риска от наводнение е налице, което предполага, че това е първата важна стъпка при провеждането на такива инсталационни мероприятия.

Етапите, които са свързани с монтирането на телата е необходимо да се спазят до последната стъпка. Само така като потребители ще можете да разчитате на отлични условия в дома си през зимните месеци и ефективна експлоатация на парното отопление.

За да не се допуснат груби грешки при свързването на телата към системата се нуждаете от специалисти. Обикновено монтажите на радиатори се извършват от водопроводчици, тъй като те са напълно наясно с всички детайли, които се отнасят до:

- Надеждно и сигурно свързване на тръбите;

- Обезвъздушаване на системата;

- Монтиране на спирателни клапани и термостати;

- Тестване на инсталацията;

-  Издаване на гаранции и т.нат.

Препоръчителен е професионалния монтаж, тъй като само така ще имате на разположение увереност и сигурност през отоплителния сезон, сочи допитване от VipZona.BG.

От значение ли е вида на радиаторите?

Тъй като всяка една система се характеризира със своите специфики има защо да се възползвате от професионални услуги. Независимо от това, че става въпрос за конкретни етапи, които е необходимо да бъдат спазени то е факт, че когато настъпи момента на поставяне и свързване на телата към централната или локалната система е редно да се обърне специално внимание на вида на радиаторите.

Необходимостта от тази важна стъпка се отнася най-вече до:

- Повишаване ефективността от използването на телата;

- Намаляване на разходите;

- Усвояване на топлинната енергия;

- Устойчивост на налягането, което се образува в системата;

- Издръжливост във времето.

Самите тела могат да бъдат изработени от различни по вид метали. И тъй като всеки от тях си има своите особености на практика това налага прилагане и спазване на редица обстоятелства, които са ключови за правилното функциониране и експлоатиране на системата. Например с алуминиевите тела ще успете много бързо да достигнете желаната температура, а чугунените от своя страна ще продължават да излъчват топлина дори след като сте поставили термостата на тялото на нулеви показания.

Важно е специалистите, които ще назначите да бъдат наясно с това какви видове радиатори ще монтират, тъй като от това реално зависи и колко монтажника е необходимо да бъдат изпратени на адрес.

Основни стъпки при монтаж на радиатори

Етапите, през които преминават инсталационните мероприятия са пряко свързани с основни стъпки, които няма как да бъдат пренебрегнати. Професионалните екипи задължително ги спазват като основната цел е да се постигнат наистина високи стойности за усвояван на топлинната енергия и постигане на икономически изгодно отопление.

Правилно биха били монтирани онези тела, при които са спазени следните ключови стъпки:

- Източване на системата;

- Демонтиране на старите тела;

- Почистване ва входните и изходните тръби, към които ще бъдат свързани новите радиатори;

- Свързване на новите тела;

- Използване на кранове и термостати, които се поставят на подходящите места в инсталацията;

- Обезвъздушаване на системата;

- Тестване;

- Отстраняване на неизправности при наличие на теч;

- Издаване на гаранции.

Когато ви предстои да подмените старите тела в системата за парно в дома си не пренебрегвайте детайлното описание на изложените етапи в договора, който ще сключите с изпълнителя. Това ще ви осигури спокойствие и сигурност в по-нататъшния експлоатационен период на отоплителната система.

Цени

Сигурно се питате колко ще ви струва подмяната и монтажа на тела? Преди да бъде извършен оглед на обекта и текущото състояние на системата няма как да получите конкретна оферта. Въпреки, че повечето професионални фирми, които предлагат такива услуги имат установени тарифи то имайте предвид, че стойностите варират и са пряко зависими от:

- Вида на радиаторите – дали са алуминиеви, стоманени или чугунени;

- Брой тела, които ще се инсталират в системата;

- Възникване на непредвидени обстоятелства и провеждане на допълнителни услуги и ремонти;

- Необходимост от удължаване на системата като например инсталиране на лира в банята;

- Нужда от вкопаване на допълнителни тръби и други.

Всяка една допълнителна работа се заплаща и за да не останете изненадани от крайната стойност, която ще заплатите за услугата е добре предварително да уточните с изпълнителя всички детайли и да ги опишете в договора за възлагане.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички