Кои са храните с най-високо съдържание на магнезий?


Кои са храните с най-високо съдържание на магнезий?
Снимка: pexels

4358

Приемът на достатъчно количество магнезий е от значение за правилното функциониране на организма. Има редица причини да включите повече богати на магнезий храни към ежедневното си меню.

Ценният минерал магнезий участва в множество химични реакции в човешкия организъм. Препоръчителната дневна доза магнезий е 400 мг. За съжаление в своето ежедневие не всеки човек успява да си набави нужното количество от този минерал. Сред населението много по-често среща дефицит на магнезий, отколкото излишък.

Магнезият допринася за мускулното съкращение и нервно-мускулната проводимост, сърдечната функция, функцията на бъбреците, инсулиновия и енергийния метаболизъм, кръвното налягане, ензимните реакции здравето на костите.

Източник на изображението: Pexels

Други по-малко познати ползи от магнезия са способността му да се бoри с възпаленията в тялото, да способства изграждането на ДНК и РНК. Също така приемът на магнезий спомага за контролирането на нивата на захар в кръвта при диабет тип 2.

Без значение дали сте активно спортуващи, ежедневната ви работа включва физически труд или интензивна мисловна дейност, вие имате нужда от достатъчен ежедневен прием на магнезий. От този важен минерал се нуждаят също и възрастнтие хора и бременните и кърмещи жени.

Представяме ви няколко вида храни богати на магнезий, които имат значително количество магнезий и които си заслужава всеки от нас да включи в ежедневното си меню. С тяхна помощ можем да подобрим здравето си и своите тонус и енергия.

Топ храни с най-голямо съдържание на магнезий:

Зеленчуци

Източник на изображението: Pexels

Най-богатите на магнезий зеленчуци са спанак,

карфиолът, картофите, авокадото. От тях спанакът е с най-много магнезий- 85мг., като в останалите общото му съдържание пада към 25 мг. Други богати на магнезий зеленолистни зеленчуци са броколи, кейл, маруля.

Едно авокадо например ни осигурява повече от 20% от препоръчителната дневна доза магнезий.

Плодове

Източник на изображението:Pixabay

Смокинята, бананът, маракуя, ананас и авокадото са едни от храните с най-много количество магнезий. В 100 г. плодове се съдържа около 30 мг магнезий.

В един голям банан се съдържа средно 37 мг магнезий.

Семена

 Източник на изображението: Pexels

Ако искате да увеличите приема си на магнезий, то добавяйки повече семена към диетата можете да го постигнете. Тиквените семена са например един от най-добрите източници на магнезий със съдържанието си от 600 мг магнезий в 100 г. Други богати на ценния микроелемент са сусам, чиа, булгур, елда.

След тях идва сусамът, който съдържа повече от 350 мг магнезий на 100 г.

Ядки

Източник на изображението: Pixabay

Освен че са вкусни, ядките са супер полезни с високото си съдържание на магнезий. Една от ядките, която е най-богата на магнезий (300 мг на 100г.), е кашуто.

На второ място по съдържание на магнезий е фъстъкът със 170 мг магнезий в 100 гр, а на трето е бадемът-80 мг на 100 гр. В две суп. лъжици фъстъчено масло например се съдържат 49 мг. магнезий.

Пълнозърнести храни

Източник на изображението: Pixabay

Ако обичате пълнозърнести храни, то добрата новина е, че няма да страдате от недостиг на магнезий. Пълнозърнестото брашно например предлага средно 160 мг магнезий на чаена чаша.

Киноата е тип зърнена култура, която също предлага добро количество магнезий - 118 мг на една чаена чаша.

Бобови култури

Източник на изображението: Pexels

Бобовите култури са едни от храните богати на магнезий, особено черния боб. Една чаена чаша черен боб предлага 120 мг магнезий.

Шоколад

Ако обичате шоколад, то има вероятност да не страдате от недостиг на магнезий. Факт е, че най-много магнезий се съдържа в черния шоколад вместо в другите видове шоколади.

В 28 г черен шоколад се съдържа 64 мг магнезий, което осигурява 16% от препоръчителната ежедневна доза от минерала.

Тофу

Тофуто е един добър източник на магнезий, особено за хората, които не консумират месо. В 100 г тофу се съдържат 53 мг магнезий.

Риба

Източник на изображението: Pexels

Ако искате да повишите приема си на магнезий, консумацията на риба със сигурност ще ви помогне. Рибата тон, сьомгата и скумрията са едни от рибите с най-високо съдържание на магнезий.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички