Кои са съществените стъпки при извършване на услугата смяна на водомер?


Кои са съществените стъпки при извършване на услугата смяна на водомер?
Снимка: iStock

6302

Още с изготвянето на плановете за строителство на сгради се съставят планове за ВиК инсталациите. Без вода и електричество който и да било обект не би бил ефективен за експлоатация. Именно това налага да бъдат наети професионални екипи, които съобразно проектите да могат да реализират изграждането на комуналните системи. Но при използването на ресурси съществен момент се оказват измервателните уреди, които са в основата на отчитането на направените разходи от потребителите. Затова във всеки имот независимо дали е жилищен, търговски, административен или производствен има инсталиран водомер.

Наложителна ли е смяната на водомера и кога?

Всеки енергиен оператор има свои изисквания и критерии, съобразно които се извършва съответния монтаж или смяна на отчитащото разхода устройство. Например при смяна на водомери - софийска вода налага да бъдат инсталирани апарати за дистанционно отчитане на разхода. Реално това налага много добра рентабилност и пести разходи от наемане на допълнителни служители, които на място да посещават обектите за да отразят съответното месечно потребление.

Но това е само едно условие, което на практика се дефинира като недостатъчно при наемане на специалисти, които да извършат тази услуга. В основата на търсене на водопроводчици, които биха се ангажирали с провеждане на манипулацията е това да бъде сигурно, че има нужда от това водомера да бъде подменен. А ключови причини за извършване на такива услуги биха били:

- Неизправност на измервателното съоръжение;

- Морална остарялост. Наблюдава се при устройства, които са надвишили 10 годишен експлоатационен период;

- Подновяване на водопреносната инсталация и прилагане на нови, утвърдени от Софийска вода модели, които да бъдат с дистанционно отчитане;

- Нарушена пломба или друг механичен дефект, който затруднява коректното отчитане на разхода.

Разбира се при установяване на някоя от изложените причини е необходимо да бъде своевременно уведомен служител на Софийска вода, който отговаря за разрешаване на физическата смяна на водомерите. Спазването на процедурата е важно предвид факта, че физическия собствен на съоръжението сте вие, но по отношение на контрола върху тази собственост то тя се полага на доставчика на вода.

Етапи за смяна

Задължително е спазването на процедурата по смяна на водомерите. Определено от това зависи дали ще се гарантира качество както и стандартното узаконяване на новото отчитащо устройство. Наемането на лицензиран екип е първата стъпка от спазван на методиката и етапите, които да създадат безпрепятствени условия за използване на водния ресурс както и неговото заплащане съобразно консумацията ви.

Главното, което водопроводчиците, които имат сключен договор със Софийска вода ще предоставят е именно възможността да изберете измежду няколко варианта водомери. Става въпрос за уреди, които отговарят на нормативната рамка на оператора и са съвместими с различните видове ВиК инсталации.

След като сте избрали конкретното измервателно устройство може да се пристъпи към неговия монтаж. А стъпките, които се спазват при този процес са строго специфични и са свързани с:

- Оглед на позицията стария водомер;

- Изготвяне на протокол с ясно описани мотиви за необходимостта от смяна, показания и номер на пломбата, която ще бъде отстранена;

- Почистване на изхода и входа на връзките за монтаж;

- Инсталиране на новия водомер;

- Обезвъздушаване и тестване;

- Укрепване;

- Изготвяне на тристранен протокол за извършената манипулация;

- Узаконяване, подставяне на пломба.

Не повече от 20-30 минути трае цялата процедура стига да няма други казуси, които следва да бъдат предварително решение преди фактическото монтиране на навия водомер. Перспективите са решаващи, за да могат да бъдат постигнати отлични условия за реално измерване на разхода на вода, показва проучване на Total.com.mk

Спазването на точните етапи е не просто решаващо, а задължително за да бъде новото съоръжение узаконено според нормативната база на оператора доставчик, а именно Софийска вода.

Цени на услугите и от какво зависят

Когато сте поставени пред избор и трябва да вземете решение относно предстоящата смяна на водомера имайте предвид, че анализа на офертите е в основата на това да можете да се възползвате от качествена и достъпна цена. Самия процес не е сложен, но пък налага някои специфични условия, които са водещи при създаването на някои много съществени и ключови факти. В общи линии офертите, които ще получите от лицензираните фирми, които имат право да извършват смяна на водомерите в обхвата на Софийска вода са:

- Фирмена политика за определяне на цените;

- Вид на уредите – марка, модел, начин на отчитате, специфика при инсталация;

- Възникване на допълнителни ремонтни нужди и отстраняване на дефекти;

- Включване на услугата пломбиране и узаконяване на водомера;

- Гаранции и т.нат.

За да бъдете спокойни, че това, което ще получите като услуга отговаря на най-високи стандарти се възползвайте от онези екипи, които безспорно миха могли да ви осигурят максимална ефективност, качество и поносима оферта. Услугата не е от стандартните, така че не всеки монтажник и водопроводчик е в състояние да я извърши, което е водещ мотив да изберете фирми, които разполагат с договорни отношения с доставчика на вода. Спазването на процедурата по смяна ще и спести куп главоболия, тъй като ангажимента за деинсталация, изготвяне на протоколи, монтаж и узаконяване е на екипа, който сте наели за провеждане на услугата.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички