Креатин - всичко, което трябва да знаем


Креатин - всичко, което трябва да знаем
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2700

Креатинът е една от най-използваните хранителни добавки за изграждане на мускулен релеф.

Той е неесенциална аминокиселина, която може да се произвежда самостоятелно от организма в черния дроб и бъбреците. Този естествен синтез обаче не осигурява оптимално количество от така полезното за специфични фитнес цели вещество. Затова другата (около ½) част от необходимия ни кретин си набавяме чрез хранене или чрез прием на хранителни добавки с креатин.

Какво е креатинът, какви са неговите функции в тялото и защо е така предпочитан от много спортисти и други грижещи се за здравата си физическа форма хора – отговорите четете по-долу.

Какво всъщност представлява креатинът

Креатинът е органично вещество, което е част от естествените енергийни източници на тялото, осигуряващи необходимия енергиен запас за осъществяването на мускулните свивания и съкращения по време на двигателна активност. Около 95% от креатина в тялото се съхранява в мускулите и се използва от тялото по време на физическа активност. Малки количества могат да бъдат намерени и в други тъкани в човешкото тяло.

Основната му функция е да предоставя постоянен достъп до енергия за поддържане на нормалната работа на мускулите. Това прави чрез поддържане нивата на аденозинтрифосфат, който по време на мускулни съкращения се разгражда до аденозиндифосфат. Тъй като креатинът допринася за образуването на креатинфосфат, който е необходим за преобразуването на АДФ обратно в АТФ, без него мускулите не биха разполагали с достатъчно енергия за движение.

Затова много професионалисти, аматьори и любители на активния начин на живот и поддържането на добра форма избират хранителни добавки с креатин. Ако търсите качествен спортен суплемент от този тип на изгодна цена, Workout.bg е вашето място.

Кои храни са богати на креатин

Повечето храни, които са по-богати на креатин са с животински произход. Затова обичайно вегетарианците и веганите изпитват липсата на тази така важна аминокиселина. Едни от най-богатите на креатин храни са телешкото, пилешкото, свинското, овнешко, еленско месо, риби като херинга, сьомга, треска, риба тон и др.

Креатин се съдържа и в млякото и качествените млечни продукти и яйцата.

Веган източници на протеин са тиквените семена, сусамът, морските водорасли, бял боб, орехи, бадеми и др. Количеството креатин във вегетарианските и веган хранителни продукти обаче не е достатъчно за набавяне на оптимална дневна доза и посрещане на повишените физически нужди на активните хора.

Затова е препоръчително в такъв случай да се употребяват хранителни добавки, източник на креатин.

Защо активните спортисти използват хранителни добавки с креатин

При упражнения с висок интензитет е доказано, че креатинът може да подобри физическата работоспособност на тялото с до 15 на сто и да допринесе за ускорено натрупване на мускулна маса и сила. Хранителните добавки с аминокиселината стимулират изграждането на мускулен протеин и допринасят за увеличаване на мускулния растеж.

Те спомагат и за по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка. Креатинът най-често се използва от мъже, които се занимават със силови тренировки и спортове. Качествен креатин на достъпна цена, дело на световни брандове, лидери в бранша може да намерите на Workout.bg

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички