Огледалата - игра с пространството


Огледалата - игра с пространството
Снимка: iStock

2989

Огледалата се използват от векове в интериора и днес буквално са навсякъде - магазини, във всеки дом, летища, хотели и др.

Освен, че можем чудесно да се огледаме в огледалото, неговите функциите съвсем не свършват до там. Поставено правилно, огледалото може да внесе простор и светлина, а в същото време не заема почти никакво място, а ефекта който създават е внушителен. Тази идея за разнообразяване на интериора и възможността да си поиграем с пространството, никога няма да излезе от мода.

Огледалото внася изцяло нова перспектива в интериора. С него получаваме безплатно "парче" допълнително пространство, до което буквално нямаме физически допир, но все пак го виждаме и се оглеждаме в него. Жестоко нали? Звучи някак си магически и буквално може да обърка окото ни, разширявайки тесния хол, късия коридор и дори ниския таван на стаята. Всичко това може да се случи ако знаем как да го използваме ефективно в интериора.

Наистина е важно да знаем, че именно формата на огледалото ще определи ефекта в интериора. За да успеем ефективно да увеличим една стая, ще е нужно да бъде с по-големи размери за да може да отразява светлината възможно най-много. Добре е да се съсредоточим върху дългите огледала с прости форми за да увеличим пространството, докато ако искаме да придадем височина на дадена стая, ще трябва да заложим на дълго и тясно огледало, което се поставя вертикално на стената.

За да успеем максимално да се възползваме от ефекта на огледалото, което сме взели, най-добрия начин е да го поставим на стена, която вече е заета с мебели. Друг чудесен вариант е, да бъде поставено като прозорец, така ще успее да внесе светлина в стаята, което визуално ще разшири пространството й.

Ето и няколко простички съвета, които ще ви помогнат да използвате максимално вашето огледало и ще си поиграете с пространството у дома:

* Огледалото над главите ни на леглото в спалнята не е някаква нова техника, но със сигурност е доста добра. Освен, че прави интериора на спалнята по-оригинален, определено придава и доста дълбочина на помещението.

* Огледалото действа, като допълнителен прозорец. Една страхотна идея, която никога няма да остарее е фалшивия прозорец в интериора. Ако има недостиг на прозорци или изобщо няма такива в стаята, тогава огледалото идва на помощ. Избирайки огледало с декоративни прегради, които създават ефект на витражи и окачайки го срещу или не много далеч от прозореца, така че светлината да може да го отразява, ефекта ще бъде уникален. Ако пък прозорец липсва, е препоръчително огледалото да бъде оборудвано с осветление или да е окачено на ниво, което ще му позволи да отразява светлината от изкуствените източници на светлина.

* Голямо и високо огледало, поставено на пода, може да реши няколко болезнени проблема наведнъж. Този тип огледало ще създаде перспектива на пространството, един вид визуален коридор, който ще изглади несъвършените размери на стаята. Ако стаята има и нисък таван, автоматично ще изглежда доста по-висок.

* Поставянето на огледало в банята, но не на обичайното място - над мивката, а срещу или до самото място за къпане или вана, ще създаде приятна и солидна атмосфера.

* По-дълго огледало, стратегически разположено по протежение на едната стена, може да накара една малка кухня да се чувства по-голяма. Поставете огледало, минаващо хоризонтално по едната стена на вашата кухня, като го държите над шкафовете и другите мебели, така че да се вижда.

* Използвайте огледалото, като повърхност на масичка за кафе. Така ще може да отразява светлината нагоре и ще отразява елементи от стаята към окото, когато гледа надолу.

Огледалното отражение винаги е имало силно въздействие върху хората. Как ще разположите вашето в интериора на дома, зависи от въображението ви. Но помнете, преди всичко трябва да бъде практично и ненатрапчиво.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички