Проблемите с очите и дебнещото спасение


Проблемите с очите и дебнещото спасение
Снимка: Concord90 / Pixabay

2804

Светът е голям и... проблеми ни дебнат отвсякъде. Или по-точно- зрителни проблеми ни дебнат отвсякъде. А зрението ни е ценно, доброто зрение е здраве и ни помага да имаме високо качество на живот. Очите ни, нашият сетивен зрителен орган, имат изключително сложно устройство и деликатна лесно ранима природа. Поради своята деликатност, за жалост, те биха могли да бъдат засегнати от множество заболявания от най- ранна детска до късна старческа възраст.

Съвети от професионалистите на онлайн „Оптика Косеви“ град Варна.

Коя е най-честата причина за увредено зрение и слепота?

Любопитно, а и полезно, е да се знае коя е най-честата причина за увредено зрение и слепота в света.

Въз основа на систематичен преглед на медицински проучвания, проведени в различни страни и континенти, можем да извлечем информация за това кои заболявания заемат водещо място сред най-честите причини за слепота или силно зрително увреждане в света.

В топ 5 за нашият регион, а именно Централна и Източна Европа попадат:

  • Катаракта- помътняването на лещата на окото е една от най-честите причини за загуба на добро зрение, като приблизително 16 милиона души по света са засегнати.
  • Макулна дегенерация, свързана с възрастта- увреждане на централната част на ретината, е основната причина за тежка и необратима загуба на зрение в развитите страни.
  • Глаукома- често срещано състояние на очите, при което зрителният нерв, който свързва окото с мозъка, се уврежда. Развива се бавно в продължение на много години и засяга първо периферното зрение.
  • Некоригирана рефракционна аномалия- отнася се до нужда от диоптри, която е могла да бъде коригирана с очила, но не е била. Късогледство, далекогледство, астигматизъм и старческо далекогледство са четирите най-често срещани рефракционни аномалии.
  • Диабетна ретинопатия- усложнение на захарният диабет, което засяга очите. Причинява се от увреждане на кръвоносните съдове на светлочувствителната тъкан в задната част на окото (ретината).

Спасението- профилактика и лечение!

И така, ясни са петте най- чести зрителни проблеми, които „дебнат” очите ни. Освен проблеми обаче ни дебне и тяхното решение, или както се казваше в заглавието на един филм „...спасение дебне отвсякъде”!

Спасението е в профилактиката, спасението е в лечението.

Мисията на екипа на оптики „Косеви”, оптика „Варна” и очен кабинет „Д-р Косев” е да предложи спасение от най- честите и застрашаващи зрението очни заболявания.

Основният съвет, който дават професионалистите- профилактичните прегледи при очен лекар са от първостепенна важност за запазването на очното здраве.

Тяхната честота зависи от конкретното състояние на пациента- на всеки 6 месеца, на всяка 1 година или на всеки 3 години- интервала между профилактичните прегледи при офталмолог е индивидуален.

При необходимост от лечение екипът от специалисти на очен кабинет „Д-р Косев” отново предлага спасение:

Д-р Янислав Косев, офталмолог, заведущ хирургично очно отделение в Специализирана болница по очни болести за активно лечение в град Варна от 2004 година, притежава редица квалификации.

Преминатите от него специализации му дават професионални знания и умения за лечение на катаракта, глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, диабетна ретинопатия и ред други очни заболявания:

  • Специализация по преден очен сегмент и глаукома;
  • Специализация по ултразвуково хирургично лечение на катаракта;
  • Специализация по приложение на лазер терапията в офталмологията;
  • Специализация по Ехографска диагностика на окото и компютърна периметрия;
  • Специализация по Флуоресцеинова ангиография на окото и оптична кохерентна томография/ОСТ/;

При необходимост от детски очен лекар, Д-р Косев отново може да предложи помощта си. Той има и специализация по Профилактика на детско зрение-страбология и ортоптика;

Д-р Дарина Косева, д.м. е млад специалист офталмолог. Тя е част от екипа на очен кабинет „Д-р Косев” от 2015 година, провела е стажове в гр. Страсбург, Франция и гр. Лодз, Полша. Д-р Косева има повишен интерес към усложненията на захарния диабет в очите. С диабетната ретинопатия е свързан и нейният дисертационен труд. Д-р Косева активно изучава най-новите методи за ранна диагностика на диабетната ретинопатия, още преди появата на зрителни проблеми. Нейната лична мисия е част от общата мисия на екипа- профилактиката на уврежданията на очите от захарният диабет.

Далекогледство, късогледство, астигматизъм...

Нека поговорим и за може би най- изненадващата за повечето от нас честта причина за зрително увреждане в Европа, а и в света- некоригираните рефракционни аномалии.

С други думи това са съпътстващите ни тривиални далекогледство, късогледство, астигматизъм и старческо далекогледство. Да, те засягат голяма част от световното население и са основната причина за увреждане на зрението и вторична причина за слепота!

Некоригираните рефракционни аномалии могат да намалят драстично образователните възможности, трудоспособността и цялостното качество на живот на пациента. Оптики „Косеви”, оптика „Варна”, в сътрудничество с очен кабинет „Д-р Косев”, години наред се стремят да дадат решение на този проблем.

В допълнение пациентите могат да открият там решение на проблеми като сухота в очите и нужда от очила с компютърна защита.

Основани през 1999 година, оптиките до ден днешен предлагат „спасение” на своите пациенти посредством професионализъм, опит и иновативни решения. Всеки пациент, потърсил помощ при тях, получава рецепта за очила, подписана от специалист офталмолог или оптометрист.

Оптометрията е не много позната в България специалност. Това са медицински специалисти, които насочват вниманието си към рефракцията и корекцията на зрението чрез различни методи. Екипа от специалисти на оптики „Косеви” и „Варна” включва и оптометрист - Ралин Косев.

Ралин Косев е завършил специалност медицински оптик с отличие в Медицински колеж - Варна, като част от структурата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Участвал е в обучения в областта на очната оптика във Франция и гр. Милано, Италия. Изучава оптометрия в Медицински Университет- Варна Проф. Д-р Параскев Стоянов, Факултет по обществено здравеопазване.

Освен предписването на диоптри от очен лекар или оптометрист, оптики „Косеви” и оптика „Варна” предлагат собствена марка диоптрични стъкла за очила “Quality Expert” от най-високо качество, произведени в Европейския съюз. Разбира се, екипът на оптиките отлично разбира нуждата и желанието на съвременния човек от модерна визия. В обектите се предлагат маркови и качествени рамки за диоптрични очила, рамки за слънчеви очила, готови слънчеви очила, детски очила, всички с доказан произход.

Дигитален магазин

И още нещо! Във времена като днешните възможността за онлайн покупки е един нов вид спасение. Стремейки се да улеснят пациентите си по всякакъв начин, оптики „Косеви” и оптика „Варна” създадоха онлайн оптика.

Дигиталният магазин има опцията за поръчка на диоптрични очила онлайн, след прикачване от пациента на рецепта от очен лекар. Процесът е максимално улеснен и включва внимателен анализ на направената от пациента онлайн поръчка от оптик- специалист, както и индивидуална консултация по телефона при нужда. От сайта могат да се поръчат също така и маркови слънчеви очила. Всички диоптрични рамки и слънчеви очила са с доказан произход!

С две думи: За вашите проблеми с очите спасение има!

Заповядайте на адреси:

  • Варна, бул.“Княз Борис I“88 (ъгъла срещу ИУ /ВИНС/)- Оптика „Варна” ; Тел: 052/58 90 85
  • Варна, бул. „Владислав Варненчик“ 112 – Очен кабинет „Д-р КОСЕВ” с Оптика „КОСЕВИ“ ; Тел: 052/604406
  • Варна, ул. „Ангел Кънчев” N 2 (на ъгъла с ул. „Пискюлиев” -срещу настоящата рибна борса)- Оптика „КОСЕВИ“; Тел: 052 60 54 54
  • Силистра, ул. „София“ N 9- Оптика „КОСЕВИ“; Мобилен: 0887 921 483

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички