Различните видове футболни обувки


Различните видове футболни обувки
Снимка: обувки

4598

Когато става въпрос за закупуване на футболни обувки, изборът на правилния тип подметка е от решаващо значение. Не само може да повлияе на производителността и комфорта, но също така може да помогне за предотвратяване на наранявания. Някои подметки са по-очевидни от други, но малките вариации от твърда до изкуствена подметка могат да накарат хората да се зачудят каква всъщност е разликата. За да ви помогнем с избора по-долу сме обърнали внимание на основните характеристики на различните видове футболни обувки. Знаем, че качествените брандове са доста скъпи, за това ви предлагаме да разгледате нашата страница с разпродажба на обувки, на която сме сигурни че ще намерите подходящия за вас чифт.

Футболни обувки за терени с естествена трева

Обувките за терени с естествена трева (Firm Ground) се предлагат във всякакви форми и размери.

Най-добра повърхност: Суха или леко мокра тревна площ.

Футболните обувки за игрища и терени с естествена трева са най-популярния продаван вид. Създадени са, да ви осигурят максимално сцепление и комфорт върху естествени тревни терени при сухи до леко влажни условия — FG обувките са идеални за лятото или дори когато теренът е склонен да замръзва през зимата. Шиповете са стратегически разположени, за да облекчат натиска, чрез равномерно разпределение на натоварването върху подметката. Тъй като естествената трева има степен на омекотяване, подметката не се нуждае от много шипове, за да разпредели натиска.

Самите бутони / шипове се предлагат във всякакви форми, размери и модели. Започвайки от традиционната конична форма, има шестоъгълна и лопатка - до квадратна, шевронна и триъгълна. Някои марки дори са стигнали до предлагането на смесен модел бутони / шипове. Много играчи предпочитат по-традиционните конични бутони, докато други просто обичат доброто острие. Всеки от тези шипове има своите предимства и недостатъци, но в крайна сметка това ще се сведе до личните предпочитания които смятате, че ще работят най-добре за вас.

Футболни обувки за мокри и кални терени

Футболните обувки Soft Ground са идеални за дъждовни и кални дни.

Най-добрата повърхност: Мокри и кални терени

Когато денят за мача е дъждовен, Soft Ground (SG) са правилните обувки. Има два основни варианта на този тип подметка: традиционната конфигурация е с 6 шипа, използвана от Adidas World Cup и Puma King, или модерната смесена подметка, като Adidas Predator или Nike Mercurial.

Коя е най-добрата Soft Ground подметка за мокри терени?

Традиционната конфигурация с 6 шипа беше любима в миналото. С 2 метални шипа отзад и 4 отпред, това се разглежда като оптимален модел за максимално сцепление на мокър и кален терен. Недостатъкът на това е добавеният натиск на шиповете, докато се разпределя теглото върху по-малък брой точки.

Модерната подметка SG е по-скоро смесена повърхност. Обикновено вземането на стандартната подметка FG и добавянето на сменяеми метални шипове, създава максимално сцепление. Този метод също така подобрява комфорта, като количеството натиск от всеки шип е сведено до минимум.

Футболни обувки за изкуствени тревни терени

Подметките за изкуствена трева са идеални за игра на местните игрища 5-a-side или 7-a-side.

Най-добра повърхност: 3G или 4G изкуствен терен.

С нарастването на популярността на 3G и 4G изкуствените игрища се наложи необходимостта от по-безопасна и по-удобна опция от Firm Ground или Astroturf.

Шиповете на футболните обувки за изкуствена трева са проектирани специално да работят заедно с допълнителното износване, което синтетичната трева дава. Като цяло, обувките имат много повече шипове от стандартната подметка Firm Ground, те са по-гъсто разположени върху подметката. По отношение на усещането, подметката обикновено е много по-твърда поради по-големия брой шипове, така че комфортът понякога може да се различава от версията FG. Положението на AG обувките обаче е, че повечето известни производители подобряват издръжливостта на обувките, знаейки колко сурова може да бъде изкуствената трева към футболните обувки.

Футболни обувки Astroturf

Те са къси, с множество гумени шипове и позволяват стабилност и баланс на изкуствени терени.

Най-добра повърхност: астротурф на пясъчна или водна основа

Астро обувките са тип, който обикновено се използва за по-стари изкуствени терени, обикновено на водна или пясъчна основа. Тези повърхности имат много къса трева, което означава по-малко проникване и прави гумената подметка на тренажор за астротурф перфектният избор. Тази нископрофилна подметка ви позволява да държите крака си възможно най-близо до земята, за да намалите възможността за плъзгане. Те обикновено са по-омекотени от традиционните обувки, тъй като по-старите видове повърхности Astroturf нямат подплата от 3G и естествени тревни игрища.

Футболни обувки за зали на закрито

Създадени за футзал и игрища на закрито, тези обувки предлагат ненадминато сцепление.

Най-добра повърхност: закрити футболни терени.

Използва се за малки едностранни игри, като 5-a-side или футзал, вътрешните подметки са изградени от гума, която не оставя следи. Игрищата на закрито традиционно са направени от твърд дървен под, така че тези обувки могат да бъдат донякъде непримирими. Подметката обикновено е много плоска с вдлъбнатини, изрязани навсякъде, за да подпомогнат маневреността и комфорта — няма нищо по-лошо от твърда, неудобна подметка на дървена повърхност!

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички