Розата и нейните значения


Розата и нейните значения
Снимка: Getty Images/Guliver

5008

Розите са едни от най-разпространените цветя в света. Букет рози е идеален подарък за всеки и почти за всички поводи. Розите са символ на любов в световен мащаб. Всеки цветарски магазин в света предлага букет рози , както и кошници с цветя, сред които незаменими са розите.

Много държави по света имат цветя за основен символ. Така например лалетата се свързват с Холандия, нищо, че тяхната родина е Иран. Те биват внесени в Европа през 1554 година, като холандците буквално пощуряват по тях и така е и до днес. Прякорът на холандците е "лалетата", а тази държава е най-големият производител на луковици. Карамфилите пък са символ на Франция, а хризантемите на Япония.

Розата има много значения и е уважавана в редица държави. В Англия розата е на почит от времето на Тюдорите, като те превръщат розата в част от своя герб. Днес тя е символ на много семейства и фамилни гербове, като навява спомени за история, традиции и гордост. Розата в България също е на почит, като обширните розови полета край Казанлък слъжат за суровина за известното розово масло, както и за редица скъпи парфюми. Най-скъпият парфюм, продаван някога, съдържа в себе си рози именно от тази част на света.

Освен символ на някой държави розата има различни значения, като те се определят от нейния цвят. Червена роза се подарява, когато искате да кажете "обичам те". Жълтата роза се смята за символ на враждата, но в действителност нейното значение е точно обратното, а имено тя е символ на приятелството.

Розата с розов цвят носи посланието на тайната любов и се подарява, когато искаш да кажеш на човека към когото имаш чувства, че сърцето ти му принадлежи. Бялата роза на свой ред символизира непоквареност и чистота.

Розите са едни от най-разпространените цветя в световен мащаб, а посланията, които носят са винаги добри и навяват мисли за любов и силни чувства.

Източник: Доставка на цветя от Top-Flowers

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички